Antalya'daki Terör Örgütü DAEŞ Davası

Antalya'da terör örgütü DAEŞ üyesi olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan Rus vatandaşı Aleksei Alekseev'in yargılanmasına başlandı.

Antalya'da terör örgütü DAEŞ üyesi olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan Rus vatandaşı, Aleksei Alekseev'in yargılanmasına başlandı.

Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, DAEŞ üyesi olduğu idda edilen sanık Alekseev, avukatı ile bir tercüman katıldı.

Duruşmada söz alan Alekseev, hiçbir terör örgütü üyesi olmadığını, DAEŞ terör örgütü üyelerine barınma imkanı sağlamadığını belirterek, örgüt üyelerinin gidiş ve gelişlerine de aracılık etmediğini belirtti.

DAEŞ üyesi kimse ile irtibat kurmadığını ancak tanımadığı kişilerden telefonuna mesajlar yazıldığını anlatan Alekseev, 'Fakat bu yazıların nereden, kim tarafından gönderildiğini bilmiyorum. Bana DAEŞ'ten ses kaydı gönderiyorlardı. Daha doğrusu yurt dışında bulunan insanlar, oradan çıkmak için benden yardım istiyorlardı. Niye benden yardım istiyorlardı bilemiyordum' dedi.

Mahkeme heyeti başkanı sanığa, daha önceki ifadesinde, 'Ben DAEŞ terör örgütü içerisinde eğitim görmedim. Kampları Rakka'dadır, Benim burada bağlantılarım var' şeklinde bir beyanının bulunduğunu hatırlatarak bunu sorması üzerine Alekseev, şöyle konuştu:

'Söz konusu cümle kısmen doğru, kısmen yanlıştır. Benimle yurt dışında bulunan özellikle çocuklu kadınlar bağlantı kurarak kurtulmak isterler, ben de kendilerine yardımcı olmaya çalışırım. Benim çok fazla tanıdığım var ve DAEŞ'e katılanlardan da tanıdıklarım var. Ayrıca benim telefonum herkes tarafından ulaşılabilir konumda olması sebebiyle benden yardım istedikleri olmuştur. Sonuç olarak örgüt mensupları ile irtibat kurmam. Ancak oradan kurtulmak isteyen olursa da onlara yardım ederim.'

- 'Cep telefonu ve bilgisayarında kroki çıktı'

Mahkeme heyetinin, telefonu ve bilgisayarında neden EXPO 2016 alanı, Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Emniyet Müdürlüğüne ait kroki ve planlarının bulunduğunu sorması üzerine Alekseev, 'Emniyetten Rus vatandaşlarına ikamet izni almam gerektiği için oraya gittim ve fotoğrafını çektim. Yine fuar merkezi ile alakalı krokiler yaptığım emlak işi ile ilgili satılacak taşınmaza ilişkin. Sonuç olarak fotoğraflar ve krokiler, benim Türkiye'de yaptığım emlak işi ile alakalı olduğu için bulunuyor' ifadelerini kullandı.

Sanık avukatı Nurali Çitil ise müvekkilinin Rus vatandaşı olduğunu, 10 yıl önce de İslam dinini seçtiği için Rusya'da büyük baskıya maruz kaldığını savundu.

Müvekkilinin DAEŞ terör örgütünün gerçek yüzünü ortaya çıkaran sosyal medya paylaşımların da bulunduğunu belirten Çitil, bu nedenle Rus istihbarat örgütünün takibi altında bulunan müvekkilinin buna bağlı olarak da DAEŞ terör örgütü üyesi olarak lanse edildiğini ileri sürdü.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, dosyadaki bazı eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Kaynak: AA