Romanyalı Küçük Virtüöze 'Kemanlı' Ameliyat

Romanya'da yaşayan ve elindeki yanık nedeniyle bazı zor besteleri çalamadığı için Viyana Filarmoni Orkestrası'ndan gelen daveti geri çeviren 11 yaşındaki keman sanatçısı Luca Mihaescu, Muğla'da yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu Bodrum'daki bir hastanede 3 saat süren ve kemanıyla ameliyata alınan küçük sanatçının kolu, keman çalma pozisyonunda tutturularak operasyon gerçekleştirildi Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Mutaf: 'İleride dünyada çok büyük işler yapacak bir müzisyenin ellerine, hayatına dokundum'

Romanya'da yaşayan ve elindeki yanık nedeniyle bazı besteleri çalamadığı için Viyana Filarmoni Orkestrası'ndan gelen daveti geri çeviren 11 yaşındaki keman sanatçısı, Muğla'da yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

Ailesiyle birlikte Romanya'da yaşamını sürdüren 11 yaşındaki Luca Mihaescu, 1,5 yaşındayken bir elini kaynar suya sokması sonucu sol kolunda derin yanık oluştu. Olayın ardından bir dizi ameliyat giren ve ailesi tarafından keman eğitimine alınan Mihaescu, 7 yıllık eğitimin ardından gösterdiği başarıyla ülkesi ve Avrupa'da müzik otoritelerinin dikkatini çekmeyi başardı.

Küçük yaşta geçirdiği kaza nedeniyle yeniden tekrarlanan ağrıları nedeniyle bazı parmaklarını kullanmakta zorluk çeken Mihaescu, bu nedenle Viyana Filarmoni Orkestrası'ndan gelen daveti sağlık sorunlarını gerekçe göstererek reddetti.

Ailesinin araştırmaları sonucu Bodrum'daki özel bir hastaneye getirilen çocuk, burada Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf tarafından 3 saatlik zorlu bir ameliyatın ardından yeniden sağlığına kavuştu.

- 'Müzik dahisi' olarak tanımlanmış'

AA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Mutaf, sanatçı bir ailenin çocuğu olan Mihaescu'nun elinde oluşan derin yara nedeniyle sinirlerin sıkıştığını ve elinin bazı parmaklarını tam anlamıyla kullanamadığını anlattı.

Luca Mihaescu'nun 4 yaşından itibaren hayatında sadece keman olduğunu ifade eden Mutaf, 'Bunda sanatçı olan anne babasının da çok etkisi var. Tek çocukları olan Luca'ya müzik üzerinden bir kariyer hayalleri var ve 7 yıllık müzik eğitiminin sonunda da Luca Romanya'da da, Avrupa'da da saygın otoriteler tarafından bir 'müzik dahisi' ya da geleceğin çok önemli bir kemancısı olarak tanımlanmış' diye konuştu.

Mihaescu'nun gösterdiği başarı nedeniyle Viyana Filarmoni Orkestrasından davet aldığını anlatan Mutaf, 'Çocuk, 'kemanı elinde daha fazla tutamayacağını' ifade etmiş. Bundan sonra verilen zor eserlerde geciktiğini, parmaklarının yorulduğunu ve daha ileri gidemediğini kendi içinde fark edip ailesine ifade etmiş. Luca, son dönem içerisinde çalma aşaması olarak çok fazla aşama kaydedememiş' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mutaf, Mihaescu Luca ile Romanya'da yüzü tamamen yanan ve tedavine devam edilen bir hastanın kontrolü sırasında tanıştığını dile getirerek, 'Luca benim için bulmaca gibi bir vakaydı. Ya bu sorunu fark ederdiniz başarılı olurdunuz ya da fark etmezdiniz on kez de ameliyat etseniz tıpkı kemanda hangi tele dokunursan hangi sesin çıkacağını bilmemek gibi kötü bir beste yapardınız' şeklinde konuştu.

- 'Kol, keman çalma pozisyonuna getirilerek keman tutturuldu'

Mutaf, Mihaescu'nun deri altındaki yanığa bağlı olan sinire basan dokulardan dolayı elinin erken yorulduğunu ve parmaklarında yeterli basma gücünü bulamadığını tespit ettiklerini söyledi.

Çocuğu ameliyathaneye kemanı ile aldıklarına dikkati çeken Mutaf, şöyle devam etti:'Kol, keman çalma pozisyonuna getirilerek keman tutturuldu. Çünkü özel bir fonksiyon kazanımı sağlamak zorundaydık ve ameliyat, 3 saat sonunda da başarıyla bitti. Sinir serbestleştirilmesi tekniği kullanılarak, elin her tabakasını derinden yüzeye doğru özel teknikle tek tek uzatarak parmaklardaki hareket kısıtlılığı ve sinirler üzerindeki baskıyı ortadan kaldırdık. 5 gün sonra Luca'nın babası ağlayarak beni aradı ve ameliyattan bu kadar kısa bir süre sonra bile oğlunun önceden olduğundan daha iyi keman çaldığını söyledi. Anne ve baba ağlıyordu.'

- 'Büyük işler yapacak bir müzisyenin hayatına dokundum'

Prof. Dr. Mutaf, hekimliğinin yanında aynı zamanda müzikle de uğraştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 'Ne mutlu ki müziği profesyonel anlamda bıraktığım bir dönemde, cerrahimle müziğe katkı veriyor olmak, geçmişinde müzik olan bir hekim olarak benim için çok büyük mutluluk kaynağı oldu. Özellikle de Luca'nın müziğe olan istisnai yeteneğini görmüş birisi olarak söylüyorum. İleride dünyada çok büyük işler yapacak bir müzisyenin ellerine, hayatına dokundum. Bu anlamda da yaptığım şey, bir Türk cerrahın Avrupa'dan gelen hastalar nezdinde teveccüh görmesinin çok ötesinde. Bir cerrah olarak bu vakada insanlığın ortak değeri olan sanata katkı yaptığımı düşünüyorum.'

Mutaf, Türkiye'de yapılan bu başarılı ameliyatın, Romanya televizyonlarının haber programlarında yer aldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA