'360 Derece Aşk Festivali'

Festival 929 Şubat'ta İstanbullularla buluşacak Festivalin küratörü ve tasarım yöneticisi Gençoğlu: 'Bir ideal ortada olmasaydı, bu kadar büyük bir çabayla bu noktalara kadar gelinmezdi. Çünkü birçok defa bana, 'pes et' dediler. Pes etmeyip geldiğimiz yer budur' 'Türkiye'de aslında en canımı yakan ve kalbimi kıran şey, elitist bir yaklaşımla sanki 'sanat, sanat içindir' gibi bir şey göstermek. Halbuki öyle değil. Kültür sanatla beslenen toplumda, olumlu düşüncenin daha hakim olacağına inanıyorum'

Farklı disiplinlerden sanat dallarına yer veren '360 Derece Aşk Festivali', 9-29 Şubat arasında 'Aşık Dünya' temasıyla düzenlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirilecek festivalin tanıtım toplantısı, Pera Palace Hotel Jumeirah'ta yapıldı.

Bu yıl 8'incisi gerçekleştirilen festivale ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan festivalin küratörü ve tasarım yöneticisi Işık Gençoğlu, festivalin ilk yıldan bugüne büyük ilgi gördüğünü belirterek, 'Bir kere bize dahil olan, bir daha bizi bırakmadı. Küçücük bir etkinlik olarak başladık. İkinci sene 3 ayrı mekana geldik. Sonra mekanlar birbirini takip etmeye başladı. Önce 20 sanatçıydı, sonra 50 oldu. Şimdi 100'ü geçti' dedi.

Gençoğlu, festivalin bu yıl daha güçlü hale geldiğini ifade ederek, 'Bir ideal ortada olmasaydı, bu kadar büyük bir çabayla bu noktalara kadar gelinmezdi. Çünkü birçok defa bana, 'pes et' dediler. Pes etmeyip geldiğimiz yer budur' diye konuştu.

Aşk festivalinin bu yıl Audrey Hepburn Vakfı'nı desteklediğini ve vakıfla beraber çocuklar için projeler oluşturduklarını kaydeden Gençoğlu, şunları söyledi:

'Audrey Hepburn'ün oğlu Sean Hepburn Ferrer aslında bir prodüktör ve Los Angeles'ta şirketi var. Bize ve bu festivale çok inandı. Aşk üzerinden dünyaya daha iyi günler gösterebilmenin mümkün olduğuna, güzellikleri gösterebildiğiniz takdirde, umut ve barışın geleceğine inandı. O yüzden de prodüksiyon ekibini getiriyor. O ekiple 45 dakikalık İstanbul tanıtım filmi yapacak. Derler ya 'her şeyi devletten beklemeyin' diye. Herhalde milyonlarca dolar akıtılsa bu kadar güzel bir fırsat kolay yakalanmazdı: Bu bize nasip oldu. Kendimizi bu konuda çok şanslı hissediyoruz.'

Işık Gençoğlu, Sean Hepburn'ün Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenecek konferansa da katılacağını dile getirerek, 'Hem Audrey Hepburn'den ve amaçlarından bahsedecek hem de bizim mesajımızı tüm dünyaya vermiş olacak' ifadesini kullandı.

- Festivalin merkezinde çocuklar var

Çocukları festivalin merkezine aldıklarını kaydeden Gençoğlu, şöyle devam etti:

'Türkiye'de aslında en canımı yakan ve kalbimi kıran şey, elitist bir yaklaşımla sanki 'sanat, sanat içindir' gibi bir şey göstermek. Halbuki öyle değil. Kültür sanatla beslenen toplumda, olumlu düşüncenin daha hakim olacağına inanıyorum. Özellikle çocukları merkeze almamızın temelinde de o var zaten. Görsünler. Belki hayran olurlar. Denesinler ve yaptığı işi sevsinler. Onunla beraber hepimizin geleceğinin çok parlak olacağına inancım tam.'

Küratör Gençoğlu, festivalin 14 Şubat etkinlikleriyle aynı dönemde yapılmasına ilişkin de şu bilgileri verdi:

'Şimdiye kadar hep ithal etkinliklere sahip çıkmış ve yapılmış olanı Türkiye'ye getirme çabasında olan kültür sanat endüstrisinin dışında, 'bizden bir marka, dünyaya çıkar mı' düşüncesinden hareket ettik. 14 Şubat'ı reddetmiyoruz ama 14 Şubat'ı içine alan hatta biraz eleştiriyle yaklaşan bambaşka bir etkinlikle şubat ayını aşıklar ayı yapıyoruz. İstanbul'u da bunun merkezine taşıyoruz.'

Festivale yurtiçi ve yurtdışından sanatçıların katılacağını aktaran Gençoğlu, festivalin en önemli hedefinin sanatın belli bir kitleye değil herkese dokunmasını, tüm insanlara ulaşmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

-Festival kapsamında 'İlahi Aşk Gecesi', 'Aşıklar Pazarı', Aşkı Konuşanlar' etkinlikleri gerçekleştirilecek

Toplantıya katılan Pera Palace Hotel Jumeirah Genel Müdürü ve Love 360 Danışma Kurulu Üyesi Pınar Kartal Timer de festivali uluslararası boyuta taşımak yönünde çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, İstanbul'un uluslararası bir marka olduğunu, ancak küresel rekabette öne geçmek için ses getiren etkinliklerin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Timer, 360 Derece Aşk Festivali'nin büyük potansiyele sahip olduğunu, İstanbul'un aşkla anılacak dünyanın sayılı şehirleri arasında yer aldığını ve önümüzdeki yıllarda bu doğrultuda festivalin uluslararası niteliğinin çok daha öne çıkacağını söyledi.

Festivalin ortağı ve Think Free'nin kurucusu Olgar Ataseven ise festival etkinliklerinin Pera Palace Hotel Jumeirah, Uniq İstanbul, Uniq Gallery, Paladium AVM, Capacity AVM ve Adahan Otel'de gerçekleştirileceğini aktardı.

Ataseven, festival etkinlikleri kapsamında Galata Mevlevihanesi'nde 'İlahi Aşk Gecesi', Uniq'te 'Aşıklar Pazarı', Kadir Has Üniversitesi'nde 'Aşkı Konuşanlar' konferansı, 'Dilek Balonları' etkinliği, Mercan Dede ve Hayko Cepkin ile 'Aşk Konseri', Pera Palace Hotel Jumeriah'ta 'İstanbul Aşkı' sohbeti ile 'Aşk Filmleri Maratonu' ve tasavvuf sohbetleri yapılacağını dile getirdi.
Kaynak: AA