Köln'de Yılbaşı Gecesindeki Taciz Olayları

Almanya Adalet Bakanı Maas: “Bir sürü insan suç işlemek için bir araya gelmişse bu, bir şekilde planlanmış gibi geliyor. Kimse bana bunun ayarlanmamış veya planlanmamış olduğunu anlatamaz” 'Suçları yabancıların uyum sağlamadığının kanıtı olarak göstermek tümüyle saçmalıktır'

BERLİN – Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, Köln kentindeki ana tren garında yılbaşı gecesi yaşanan olayların planlanmış olabileceğini söyledi.

Maas, Bild am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, söz konusu çirkin olayların hızlı şekilde aydınlatılması gerektiğini belirtti.

“Bir sürü insan suç işlemek için bir araya gelmişse bu, bir şekilde planlanmış gibi geliyor. Kimse bana bunun ayarlanmamış veya planlanmamış olduğunu anlatamaz” diyen Maas, taciz olayları, diğer bazı kentlerde de yaşandığı için tüm bu bağlantıların iyice incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Maas, Köln polisinin basın açıklamasında tren garındaki olayların yer almamasına ilişkin olarak da, yaşananların gizlenebileceğini sanmanın saflık olacağını, emniyette söz konusu basın açıklamasını yazanların geceye ilişkin raporları okumamış olması gerektiğini ifade etti.

-“Suçları yabancıların uyum sağlamadığının kanıtı olarak göstermek saçmalık”

İşlenen suçlardan dolayı göçmenlerin topluma uyumu konusunda tümüyle başarısız kalındığının savunulamayacağını belirten Maas, “Bu olaylara katılanlar suçludur ve onlara bu şekilde davranılması lazım. İşlenen suçları yabancıların uyum sağlamadığının kanıtı olarak göstermek tümüyle saçmalıktır” şeklinde konuştu.

Almanya’da çok sayıda cinsel taciz suçu işlendiğini anımsatan Maas, “Tecavüz tecavüzdür. İşleyen kim ve nereden geldiği fark etmez” dedi.

Maas, olaylara karışanların hızlı şekilde ve kararlılıkla cezalandırılması gerektiğini bildirdi.

Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti (CDU), olayların ardından iltica yasasının sertleşmesini istedi. Koalisyonun diğer ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) yöneticileri de meydanların kameralarla izlenmesi gibi acil tedbirlerin alınması gerektiğini savundu.

Öte yandan yılbaşı gecesi kadınlara yönelik taciz olaylarının Köln'ün dışında Bielefeld, Hamburg ve Stuttgart kentlerinde de meydana geldiği ifade edildi.

Yılbaşı gecesi Köln tren garı çevresindeki kadınlara yönelik çok sayıda taciz ve gasp vakaları yaşanmış, Köln Emniyet Müdürlüğüne olayla ilgili 300’ün üzerine suç duyurusunun ulaştığı açıklanmıştı.

Köln polisi olaylarla ilgili bilgileri zamanında kamuoyuyla paylaşmamak ve şüphelilerin kimliklerini gizlemekle suçlanmış ve Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers görevinden alınmıştı.

İçişleri Bakanlığı da yılbaşı gecesi cinsel taciz, hırsızlık ve yaralama olaylarına karıştıkları belirlenen 31 şüpheliden 18’inin sığınmacı olduğunu kaydetmişti.

Kaynak: AA