Kapıdan Satışta Dolandırıcıların Hedefi Köylerdeki Vatandaşlar

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Altay: 'Özellikle kırsal kesimleri hedef alıyorlar ki hak aranmasın. Bu işin mağduriyeti çok büyük boyutlara ulaştı' Yakutiye Tüketici Hakem Heyeti Tüketici Uzmanı Yurttaş: 'Yol kenarında tarlasında çalışan çiftçi, evinde oturan yaşlı bir bayan hedefleri oluyor. Kişilere sadece sözde taksit miktarını gösteren bir kağıt veriliyor'

ZEHRA MELEK ÇAT - Kapıdan satışla yapılan dolandırıcılık olaylarında özellikle kırsal kesimde yaşan insanların hedef alındığı belirtildi.

Kapıdan yapılan satışlarda tüketiciler, farklı ikna yöntemleriyle kandırılıyor ve anlaştıkları fiyattan fazla miktarda borçlu çıkartılarak mağdur ediliyor. Bu yöntemle yapılan dolandırıcılık olaylarında, haklarını tam bilmeyen veya hakkını aramaktan çekinen yaşlı ya da kırsal kesimlerde yaşayan insanlar mağdur oluyor.

Erzurum'da yaşayan 74 yaşındaki Nedim Saka, evlerine gelen satıcıların ısrarları üzerine eşinin ihtiyaç duyduğu elektrik süpürgesini satın almak istedi. Başlangıçta 100 liraya anlaştığı süpürge için daha sonra 490 lira borç ihbarnamesiyle karşılaşan Saka, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak, dolandırıcılara karşı hak mücadelesinde örnek oluşturdu.

Yaklaşık 50 yıldır esnaflık yaptığını, kimseye borcu olmadığını anlatan Saka, 'Ben dürüst bir esnafım, kimseye borcum yok. 100 lira elden para verdiğim halde bir taksit kağıdı verdiler, orada da 490 lira borç görünüyor. Tüketici Hakem Heyetinden yardım istiyorum' dedi.

- 'Kapıdan satışlar dolandırıcılığa döndü'

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ticari faaliyet türü olarak değerlendirilen kapıdan satışlarla giderek çok daha fazla tüketicinin mağdur olduğunu ifade etti.

Tüketicilere çok dikkatli olmaları çağrısında bulunan Altay, 'Şimdi bu iş dolandırıcılığa döndü. Tüketicilerimiz dikkat etsinler. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde faaliyet yürüten birkaç firma tespit ettik. Tüketici Hak Arama Derneği olarak bu firmalar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Vatandaşlarımız da ellerindeki senetlerle Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat etmelerinin yanında savcılığa da suç duyurusunda bulunsunlar çünkü bu işin adı artık dolandırıcılık. Bir senet imzalatıp hiçbir bilgi vermeden gidiyorlar. Vatandaşlarımız çok mağdur. Vatandaş nasıl itiraz edeceğini de bilmiyor. Özellikle kırsal kesimleri hedef alıyorlar ki hak aranmasın. Hakkını aramakta tereddüt edenler var. Hiç senet yüzü görmemiş, icra ile karşılaşmamış vatandaşlarımız çok korkuyor. Tüketiciler haklarını aramaktan çekinmesin, biz dernek olarak da ücretsiz danışmanlık yapıyoruz' diye konuştu.

- Tüketicinin 14 gün içinde cayma hakkı var

Kapıdan satış yoluyla dolandırıldığı iddiasıyla Nedim Saka'nın şikayette bulunduğu Yakutiye Tüketici Hakem Heyetinde tüketici uzmanı olarak görev yapan İsmail Yurttaş da bu tür kapıdan satışlar nedeniyle çok şikayet aldıklarına dikkati çekti. Yurttaş, 'Yol kenarında tarlasında çalışan çiftçi, evinde oturan yaşlı bayanlar hedefleri oluyor. Kişilere sadece sözde taksit miktarını gösteren bir kağıt veriliyor. Cayma bildiriminin nereye yapılacağı belli değil. Vatandaş senette kaç paralık borç olduğunu bilmiyor. Vatandaşlarımız kesinlikle ve kesinlikle kapıya gelen satıcılardan bir ürün almış olsalar dahi hiçbir ücret ödemesinler. Aldıkları üründen 14 gün içinde cayma hakları olduğuna dair kendilerine bilgi verilmesi kanunen zorunlu. Bilgi verilmediyse cayma süresi bir yıla uzayabilir. Bu 14 gün içinde tüketiciden herhangi bir ücret alınamayacağı gibi tüketiciyi borç altına sunan senet, sözleşme gibi fiziki evrakların düzenlenmesi de yasaktır' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA