Bilinçli Üretim Kazandırıyor

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde aşırı yağışların ardından ortaya çıkan Fungal Hastalığı yüzünden birçok üreticinin domateslerinin kuruması sonrasında büyük ürün kayıpları yaşanırken, İsmail Uymaz isimli örnek üretici yaptığı bilinçli zirai mücadele sayesinde 4 dönüm domates ekili tarladan 30 ton domates üretimi bekliyor.

Bilinçli Üretim Kazandırıyor
Hasanlar köyünde oturan ve taşeron işçisi olarak çalışan İsmail Uymaz, zirai mücadeleye domates fidelerinin dikiminden önce başlanması gerektiğini söyledi.



Uymaz,”4 bin domates fidesinin köklerini dikimden önce ilaçladım. 4 dekarlık alanda damlama sulama sistemi kurdum. Zamanında da çapasını yapıp gübresini verdim. Aşırı yağmur domatese zarar verdiği için yağmurdan önce sürekli koruyucu ilaç attım. Bu yıl aşırı yağmur sonucu oluşan Fungal hastalığı yüzünden yörede yetişen domateslerin çoğunun dalları kururken, yetiştirdiğim domateslerin tek dalı dahi kurumadı. Bunun nedenini ise bilinçli zirai ilaç ve mücadeledir. Bu işe emek ve para harcıyorsan zirai mücadeleyi de bilinçli yapmanız lazım. Bugüne kadar 7 bin lira masraf ettim. Kırağı erken yağmazsa 30 ton domates bekliyorum. Topladığım domatesleri pazarlarda 2 TL’dan satıyorum. Domatesler çok lezzetli olduğu için vatandaşlardan siparişler alıyorum. Bilinçli üretirsek, sağlıklı tüketiriz.” dedi.

(MA-EFE)
Kaynak: İHA