Tacikistan'daki Operasyonlar

Rusya Devlet Başkanı Putin, Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ile telefonda görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile telefonda silahlı bir grubun güvenlik birimlerine saldırmasıyla başlayan olayları değerlendirdi.

Kremlin Basın Servisi'nde yapılan açıklamaya göre, Putin, Tacikistan'da yaşanan olayları "ülkedeki durumu istikrarsızlaştırma girişimi" olarak değerlendirdi. Görüşmede Putin, Rahman'a Rusya'nın kendilerine olan desteğini dile getirdi.

İkili, 15 Eylül'de Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenecek Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü zirvesinde ikili görüşme yapmak için anlaştı.

Tacikistan'da silahlı bir grup Duşanbe’deki İçişleri Bakanlığı birimlerine saldırarak, çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirmişti.  Alınan silahlarla başkente 20 kilometre uzaklıktaki Vahdat şehrine giden grup, burada da saldırılar düzenlemişti. Güvenlik güçleriyle saldırganların çatışmasında resmi açıklamalara göre 8'i polis 17 kişi, Tacik basına göre ise, 33 kişi hayatını kaybetti.

Olayların yoğun olarak yaşandığı Vahdat kentinde olağanüstü hal ilan edildi, başkent Duşanbe’nin giriş çıkışlarında kontrol noktaları oluşturuldu. Cumhurbaşkanı Rahman, silahlı grubun bağlı olduğu ileri sürülen Savunma Bakan Yardımcısı Nazarzod’u görevinden aldı.
Kaynak: AA