Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Suriye'ye komşu ülkelere yardım edilmemesi, sığınmacıların kamplarının iyileştirilmemesi durumunda, Avrupa'daki sığınmacı krizinin çok daha büyük boyutlara ulaşacağını belirtti.

Danimarka devlet televizyonunun haberine göre, AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı için Lüksemburg'da bulunan Jensen, sığınmacı sayısındaki artış nedeniyle AB'nin tarihindeki en büyük krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Avrupa'ya sığınmacıların gelmesinin yeni olmadığını belirten Jensen, "Yeni olan bu kadar kalabalık gelmeleri" değerlendirmesinde bulundu.

Jensen, Avrupa ülkelerinin, hali hazırda kıtada bulunan sığınmacılara gerekli yardımı yapabileceğini ifade ederek, "Bu akın durdurulmazsa ve Suriye'nin komşu ülkelerindeki 4 milyon mülteci, Kuzey Afrika'nın tümü, Avrupa'ya akın etmeye kalkışırsa hiçbir Avrupa ülkesi buna dayanamaz" görüşünü savundu.

Başta 2 milyon Suriyelinin sığındığı Türkiye olmak üzere Suriye'ye komşu ülkelerin desteklenmesi gerektiğine işaret eden Jensen, "Bölge ülkelerine yardımcı olmazsak, sığınmacı kamplarının dayanıklılığı için bir şey yapmazsak, 2 milyon mülteci almış Türkiye'ye yardımcı olmazsak daha hiç bir şey görmediğimizi kabul etmeliyiz" diye konuştu.

Jensen, AB ülkelerinin, sığınmacıları geri göndermesi gerektiğini iddia ederek, "Bu yapılmadığı sürece burada kalıcı olacaklarını düşünüp gelmeye devam edecekler" dedi.

Sığınmacı krizinde çözümün, Avrupa'ya gelişleri durdurmaktan geçtiğini ileri süren Jensen, hem ekonomik yardımda hem de çözüm için tavsiyelerde bulunduklarını ifade etti.

Kaynak: AA