Mersin'de İlk Kez Vaşak Görüntülendi
İçel’de Cehennemdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisine kurulan fotokapanlar, bölgede ilk kez bir vaşak (lynx lynx) görüntüledi.

Proje çalışmalarında Cehennemdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde kurulan fotokapanlar ile nadir görülen memeli türlerinden biri olan vaşak (lynx lynx) görüntülendi. Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coral, İçel’de ilk kez fotoğraflanan vaşağın kedigiller familyasından 20-25 kilogram ağırlığında orta büyüklükte bir etobur olduğunu, insanlardan uzak duran ve daha çok geceleri avlanan bir tür olduğundan görülmesinin son derece zor olduğunu kaydetti.
Coral, Türkiye’de kaçak avcılık ve habitat kaybı nedeniyle sayıları son derece azalan vaşakların korunması için projeler üretilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Doğa Koruma Milli Parklar İçel Şube Ahmet Çörtük ise, proje çalışmalarında kullanılan fotokapanlarla yaban hayatının izlenmesinin insanın yabani yaşam üzerindeki olumsuz faaliyetlerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Çörtük, “Projeden edinilen bilgiler doğrultusunda başta yaban hayatı geliştirme sahaları olmak üzere diğer alanlarımızın da daha etkin bir şekilde izlenmesi, kayıt altına alınması ve korunması sağlanmış olacaktır” diye konuştu.
