Bolu'da Ekmek İsrafına Karşı Seferberlik Başlatıldı

Bolu Belediyesi öncülüğünde ekmek israfını önlemek amacıyla seferberlik başlatıldı. Ekmek israfının önüne geçilmesi amacıyla çalışma başlatan Belediye, çöpe atılan bayat ekmekleri de Hayvan Bakım ve

Bolu'da Ekmek İsrafına Karşı Seferberlik Başlatıldı
Rehabilitasyon Merkezi’nde değerlendiriyor.

Türk kültüründe ekmeğin önemine dikkat çeken Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, giderek artan ekmek israfının önüne ancak zihinlerdeki değişimle geçilebileceğini söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında Bolu’da özellikle ekmek israfının önüne geçmek ve bu konuda bilinç oluşturmak için çalışma başlattıklarını açıklayan Alaaddin Yılmaz, “Müftülükle ve okullarla işbirliği yaparak, okullarda ve camilerde israf etmeme şuurunun aktarılmasını sağlayabilirsek bunun sadece Bolu’ya değil ülkemize de büyük katkıları olacağına inanıyorum” dedi.

Bolu’da Ocak Ayından bugüne 15 ton ekmeğin çöpe atıldığını vurgulayan Başkan Yılmaz, şehirde 22 noktaya ekmek konteynırları koyulduğunu ekmek israfının önüne geçilmesi konusunda kararlı olduklarını ifade ederek " Ekmek, sofra kültürümüzün vazgeçilmezidir. Biz ekmeği yemek olarak algılayan bir milletiz. Ekmek üzerine atasözlerimiz, deyimlerimiz var: ‘Ekmeğimizi taştan çıkarırız’, ‘ekmek olsun da katık olsa da olur’ deriz. Hatta makarnayı bile ekmekle yeriz. Dünyada ekmek tüketimi azalırken, gelişmiş ülkelerde ekmek yavaş yavaş sofralardan kalkarken, ülkemizde ekmek hala çok önemli bir besin maddesi. Ama ne yazık ki, ülkemizde en fazla israf da ekmekte yaşanıyor. Maalesef ekonomik zenginliğimiz arttıkça daha da fazla ekmek israf eder olduk. Evlerimizde ekmek bir gün geçtikten sonra bile bayat kabul ediliyor ve çöpe gidiyor. İhtiyaçtan fazla ekmek alınıyor, tüketilemeyince de bayatlıyor ve çöp oluyor. Her ne kadar inancımız gereği ‘israf haramdır’ desek de bu söz lafta kalıyor.Bolu Belediyesi olarak, ekmek israfını önlemek için büyük bir seferberlik başlatıyoruz. Amacımız bu seferberliğin Bolu ile sınırlı kalmaması. Diyoruz ki, ‘Türkiye’de israf etmeyelim’. Bolu’da 22 noktaya ekmek konteynırları koyduk. Vatandaşlarımız bayatlamış ekmeklerini buraya bırakabilirler. Bu ekmekleri de kurduğumuz hayvan barınağında köylerde yaptığımız gibi papara haline getirip hayvan yemi olarak değerlendiriyoruz. Çocukluğumuzda, köylerimizde ekmek çöpe atılmazdı. İsraf edilmezdi. Başta ekmek olmak üzere artan yemekler hayvanların yiyeceği olarak değerlendirilirdi. Biz bu geleneksel yöntemi Bolumuzda israfın önlenmesinde kullanmak için yola çıktık" dedi.

Kaynak: İHA