Artinternational Sanat Fuarı Başladı

Fuara, 27 ülkeden 87 galeri ve 400'den fazla sanatçı katıldı

İSTANBUL ( AA ) - Uluslararası çağdaş ve modern sanat fuarı Artinternational, 27 ülkeden 87 galeri ve 400'den fazla sanatçının katılımıyla başladı.

Haliç Kongre Merkezi'ndeki basın toplantısında konuşan Artinternational kurucu ortaklarından Yeşim Avunduk, üçüncü kez kapılarını açan fuarın, Türkiye'nin en prestijli, çağdaş ve modern fuarı haline geldiğini belirtti.

Bu yıl birçok sürprizin bir arada bulunduğunu kaydeden Avunduk, '"Özellikle Türkiye'den katılan sanatçılarımızın ilk eserleri bu fuarda izleyicileriyle buluşacak. Artinternational'ın katılımcı galerileri ağırlıklı olarak yurtdışından geliyor. Bu sene birçok önemli galeriyi Türkiye'de ağırlamaktan hem gururluyuz hem de çok heyecanlıyız" dedi.

Artinternational direktörü Dyala Nusseibeh, sanatçılar ve galerileri biraraya getirdikleri fuarın iletişim kurmak için büyük bir fırsat olduğunu söyleyerek, "Eğer New York'da bir galeriniz varsa burada başka bir Türk sanatçı ile biraraya gelme imkanı buluyorsunuz" şeklinde konuştu.

Dyala, fuarın ilk yılından şimdiye kadar uzun bir yol katettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Fuarın ilk yılında insanlar, politik açıdan buraya gelme konusunda endişeliydiler. Aynı zamanda böyle bir ortamda fuarın nasıl işleyeceğini de merak ediyorlardı ama insanlar geldi ve durumun dışardan göründüğü gibi olmadığını gördüler. Böylece büyümeye başladık. Bu büyüme, ikinci yıl hızlı bir şekilde devam etti. Bu yıl ise her şey çok kolay ilerledi. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Bu geri dönüşlerden ve İstanbul'da bulunmaktan çok mutluyuz."

- Mann: "Katıldığımız ilk yıl sayesinde bu sene de buradayız."

Fuara Londra'dan katılan Berloni Galleri'nin direktörü Robin Mann, ikinci kez fuara katıldıklarını belirterek, "İlk yılımız mükemmeldi. Bu yıl da çok iyi organize edilmiş bir program ve yoğun ilgiyle karşı karşıyayız. Artinternational, genç olmasına rağmen çok hızlı büyüyen bir organizasyon" şeklinde konuştu.

- Köklü ve seçkin galeriler, ArtInternational için geldi

Artinternational'a dünyanın köklü ve seçkin galerilerinden Paul Kasmin Gallery, Pearl Lam Galleries, Gallery Lelong, Deweer Gallery, Robert Miller Gallery'nin bir kez daha yer alacağı fuara, Londra'dan Victoria Miro, Bombay'dan Sakshi Gallery, Almatı'dan Aspan Gallery, Hong Kong'dan Galerie Du Monde ve New York ile Londra'dan Aicon Gallery ilk kez katılacak.

İşleri Türkiye'de ilk kez geçen yıl ArtInternational'da sergilenen ve kendini seçtiği bir fonla aynı desene boyayarak gizlenen "Görünmez Adam" lakaplı Çinli sanatçı Liu Bolin de fuara katılan isimler arasında olacak.

İspanya fuara, ADN Galeria, Angels Barcelona, Galeria Carles Tache, Galeria Joan Gaspar, Galeria Joan Prats, Galeria Senda, Galeria Sicart, Galeria Trama, Miguel Marcos Gallery, N2 Galeria, Poligrafa Obra Grafica, Galeria Valid Foto BCN, Galeria Javier Lopez, Sabrina Amrani Gallery ve Galeria Horrach Moya olmak üzere toplam 15 galeriyle katılacak.

- Türkiye'den 12 galeri katılıyor

Artinternatinal'ın Türkiye ayağında ise bu yıl 12 galeri bulunuyor. Dirimart, .artSümer, Galerist, Galeri Nev Galeri Zilberman, Pi Artworks, Pilot, Rampa, Sanatariom ve x-ist gibi galerilerin yanı sıra bu yıl Öktem&Aykut ve The Empire Project bu yıl fuara ilk kez katılan galeriler olarak Artinternational'da yerini alıyor.

Fuar kapsamında ayrıca Stephane Ackerman'ın direktörlüğünde, tanınmış sanatçılar tarafından hazırlanmış performanslar ve entstalasyonların yanı sıra Türkiye'den ve yurtdışından küratörler, enstitüler ve güncel sanat platformlarının katılımıyla gerçekleşecek etkinlikler de bulunuyor.

Başak Şenova küratörlüğünde hazırlanan "Sahnedeki Videolar" bölümü, "Harabeler ve Yaralar" temasıyla izleyiciyle buluşuyor.

İstanbul'dan Leyla Tara Suyabatmaz ve Yeşim Turanlı, Viyana'dan Ursula Krinzinger ve Newyork'tan Leila Heller'den oluşan seçim komitesinin Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Asya'yı kapsayan geniş bir bölgede yaptıkları değerlendirme sonucu 87 galeri sanatseverlerle buluştu.

Ülker Çocuk Sanat Atölyesi, fuar alanına kurulacak atölyede küçük ziyaretçileri sanatla buluşturuyor.

Angus Montgomery ve Türkiye'nin önde gelen fuarcılık şirketlerinden Fiera Milano İnterks'in işbirliğiyle düzenlenen fuar, 6 Eylül'de sona erecek.
Kaynak: AA