Görme Engelli Öğretmen Engelliler İçin Aday Oldu

Denizli'de CHP'den 7. sıra milletvekili adayı olan görme engelli emekli öğretmen Azmi Ermiş, engellilerle ilgili sorunları gündeme taşımak ve farkındalık yaratmak adına milletvekili adaylığının büyük bir şans olduğunu söyledi.

Ermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney ilçesinde yoksul bir ailenin çocuğu olarak doğduğunu, 1966'da Aydın Ortaklar İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra Sivas'ta öğretmenliğe başladığını belirtti.

Askerlik sonrası Afyonkarahisar'a atandığını ifade eden Ermiş, burada öğretmenlik yaparken 1972'nin sonlarında rahatsızlandığını anlattı.

Behçet hastalığına bağlı olarak görme yetisini kaybettiğini ifade eden Ermiş, şöyle konuştu:

"Yaşadığım bunalımla birlikte kısa bir aranın ardından 1979'da tekrar göreve başladım. Eğitim ön lisansını bitirdim. Halen sosyoloji bölümünde öğrenimime devam ediyorum. Bu süreçte engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek adına girişimlerde bulundum. Denizli'de Altı Nokta Körler Derneğini kurdum ve 25 yıl başkanlığını yaptım. Bu arada Türkiye Körler Federasyonunda iki dönem genel yönetim kurulu üyeliği yapma şansını yakaladım, halen yöneticiyim. Dünya Körler Birliği Genel Kurulunda da ülkemi temsil ettim. En son Denizli Yetiştirme Yurdu'nda görev yaptıktan sonra 2013 yılında yaş haddinden emekli oldum."

Görme yetisini kaybettikten sonra psikolojik açıdan büyük zorluklar yaşadığını, hayata yeniden başlamış gibi hissettiğini belirten Ermiş, engelliler için yürüttüğü çalışmalar sayesinde özgüveninin arttığını ifade etti.

Karşılaşılan zorluklarla mücadelenin önemine değinen Ermiş, "Bu duruma alıştım mı. Galiba bastırdık ve alıştık. Yani 2-0 yenilgiden 3-2'ye getirdim diye düşünüyorum" diye konuştu.

Engellilerin sorunlarıyla ilgili gazete ve dergilerde yazılar yazdığını, bir de hikaye kitabı bulunduğunu anlatan Ermiş, mücadelesini siyasette de sürdürmek amacıyla CHP'nin 7 Haziran seçimleri için yaptığı ön seçime katıldığını ancak aday listesine giremediğini söyledi.

1 Kasım'daki seçimler için tekrar başvurduğunu ve kendisine 7. sıradan şans tanındığını dile getiren Ermiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Listede 7. sırayı uygun görmüşler, bu listede olabilmek dahi güzel bir şey. Engellilerin sorunlarının bir engelli tarafından anlatılması, çözüm aranması gerekiyor. Tabii ki her şey istediğimiz gibi olmuyor, şu anda milletvekili seçilme olanağım yok ama buna rağmen engellilerle ilgili sorunları gündeme taşımak ve bir farkındalık yaratmak adına adaylığım benim için büyük bir şans. Ben bu şansı değerlendireceğim. Olay vekil olabilmek değil, bu düşüncelerin temsil edilmesi, kamuoyunda, hükümetlerde yer alabilmesi, karşılık bulabilmesidir. Bunun için mücadele ediyorum."

Ermiş, engellilerin istihdam ve sosyal hayatla ilgili çok sayıda sorun bulunduğuna işaret ederek özellikle zihinsel engellilere yönelik acil düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA