TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Açıklaması

"Orta Doğu’da yaşanan şiddet olaylarının üstesinden gelinmesi için Türkiye ve ABD’nin daha güçlü ittifak etmesi gerek"

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Orta Doğu’da yaşanan şiddet olaylarının üstesinden gelinmesi için Türkiye ve ABD’nin güvenlik ve askeri alanda daha güçlü bir şekilde ittifak yapması gerektiğini bildirdi.

TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Washington’da gerçekleşen Amerikan-Türk Konseyi'nin (ATC) yıllık konferansında konuşan Hisarcıklıoğlu, konferansın Türk-Amerikan ilişkileri açısından önemine dikkati çekti.

Orta Doğu'daki sorunların çözülmesi için Türkiye ve ABD'nin daha güçlü bir şekilde ittifak halinde olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Ülkelerimiz için bu ortaklığa ihtiyacımız var. Daha iyi bir Orta Doğu için bu ortaklığa ihtiyacımız var. Daha güvenli bir dünya için bu ortaklığa ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Terörizmin her türüne karşı uluslararası koalisyonun sağlanması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, buna PKK, DEAŞ ile diğerlerinin dahil olduğunu, şiddet ve katliamların sona ermesi gerektiğini belirtti.

- "Suriyelilerden en çok etkilenen ülkelerden biri Türkiye"

Türkiye'nin, Ürdün ve Lübnan ile birlikte Suriyeli sığınmacı krizinden en olumsuz etkilenen ülkelerin başında geldiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Mülteci krizi doğrudan yaşanan şiddetin bir sonucu. Türkiye, Ürdün ve Lübnan ile birlikte Suriyeli mülteciler krizinden en olumsuz etkilenen ülkelerin başında geliyor. Söz konusu problem bu günlerde Avrupa için de daha problematik hale geldi. Ancak Avrupa hala hazır görünmüyor. Mülteci krizi ülkelerin birincil öncelikleri olması gerekiyor."

Bu yıl 34'üncüsü düzenlenen ATC yıllık konferansına, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile Senatör John McCain’in de aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.
Kaynak: AA