Boko Haram İle Mücadele

Kamerun Savunma Bakanı Edgard Alain Mebe Ngo'o, Boko Haram örgütüne karşı mücadele edecek Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nün (FMM) operasyonel hale geldiğini, göreve başlaması için Birleşmiş Milletler'in (BM) yakın zamanda oylama yapmasının beklendiğini bildirdi.

Ngo'o, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boko Haram'a karşı savaşması için Çad Gölü Havzası Komisyonu tarafından oluşturulan FMM'nin, aktif hale gelebilmesi için bir takım kararlar alındığını ve aylar süren çalışmaların ardından nihayet göreve başlamak için hazır olduğunu ifade etti. Ngo'o, mücadele gücünün harekete geçmesi için BM'nin yakın zamanda oylama yapmasını beklediklerini söyledi.

Çalışmalar kapsamında ilk aşamada Boko Haram'ın etkin olduğu ülkelerde FMM'nin operasyon düzenleyeceği bölgeleri belirlediklerine dikkati çeken Ngo'o, ikinci aşamada ise gücün komuta kademesinin oluşturulduğunu vurguladı.

Bakan, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari tarafından temmuz ayında FMM'nin başına Nijeryalı General Illiya Abbah getirildiğini hatırlatarak Abbah'ın yardımcısı olarak Kamerunlu General Nka Valere'nin görevlendirildiğini belirtti.

Ngo'o ayrıca örgütle askeri mücadelenin dışında konuların da ele alındığını ifade ederek Boko Haram'ın yoksul gençleri para ile örgüte kazandırma taktiğinin önüne geçmek için 3 yılda bölgedeki istihdam olanaklarını artırmayı hedeflediklerine vurgu yaptı.

Afrika Birliği'nin Barış ve Güvenlik departmanından bir yetkili, 8 bin 500'ü asker, 2 bini jandarma, polis ve sivilden oluşan 10 bin 500 kişinin FMM'nin operasyonları kapsamında örgütle mücadele edeceğini söyledi.

Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya, daha önce müdahale gücü kapsamında 2 bin 500'e yakın asker konuşlandırma ve Nijerya sınırına yakın bölgelerde örgütün tehditlerine maruz kalan gençlere yönelik istihdam projesi başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Nijerya'nın kuzeydoğusunda faaliyet gösteren Boko Haram, Çad, Nijer ve Kamerun'a da saldırılar düzenliyor. Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü, Çad Gölü Havzası Komisyonu'na üye söz konusu ülkelerin yanı sıra Benin tarafından 11 Haziran'da, örgütün saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenliğin, istikrarın ve insani yardımın sağlanması amacıyla oluşturulmuştu.

Boko haram saldırılarında bugüne kadar, binden fazla militan ve 100'e yakın askerin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Kaynak: AA