Katalonya'da 27 Eylül Seçimlerine Doğru

İspanya Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, "Katalonya'da bir bağımsızlık deklarasyonu olası değil, olmayacak" dedi.

Hükümet Sözcüsü Santamaria, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Katalonya'da 27 Eylül'de yapılacak özerk yönetim seçimleri öncesinde olası bir bağımsızlık ilanına karşı uyarıda bulundu. Santamaria, "Bir şey çok açık. Katalonya'da bir bağımsızlık deklarasyonu olası değil, olmayacak" ifadelerini kullandı.

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden Katalonya Başkanı Artur Mas'ı "çoğunluğu elde etmeden İspanyol hükümetini müzakereye zorlamakla" suçlayan Santamaria, "Katalan Başkanı, Moncloa'ya (Başbakanlık binası) geldiğinde bizden anayasayı ve tüm İspanyolların eşitliğini çiğnememizi istedi. Ulusal hükümetten talepte bulunan bir özerk yönetim başkanı ilk önce bulunduğu bölgenin çoğunluğunu arkasına almalı. Mas, buraya gelirken arkasına ne 3'te 2 çoğunluğu ne de oy birliğini aldı. Mas ilk önce Katalonya'da sosyal bölünme ve kırılmayı önlemek için peşinden gitmeyen Katalan halkının yarısı ile müzakere etmelidir" şeklinde konuştu.

Katalonya'da 27 Eylül'de yapılacak seçimlerden sonra kurulacak özerk yönetim hükümetiyle her zamanki gibi çalışacaklarını kaydeden Santamaria, "Hem Katalonya hem de İspanya'nın geri kalanında istihdamı, sosyal ve ekonomik toparlanmayı güçlendirmek için çalışmak gerekiyor" dedi.

"Katalonya'da devlet olma yolunda yapılacak her türlü kurumsal adıma İspanyol hükümeti karşı çıkacaktır" diyen Santamaria, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etme olasılığına karşı, "Biri bağımsızlık ilan ettiğinde bu eğer tanınmazsa ne oluyorsa Katalonya'da da o olur. Avrupa ve Amerika'nın bir çok lideri ve AB Komisyonu Başkanı için böyle bir millet yok. Tanınmayan bir devletin vatandaşlığı olmaz. Tanınmış hakları İspanyol vatandaşlığından dolayı olacaktır. Tanınmayan bu yeni milletten değil" yorumunda bulundu.

Kaynak: AA