Nijerya'da Seyahat Yasağı

Ordunun, muhtemel terör saldırıları nedeni ile ülkenin kuzey bölgelerinde seyahat yasağı kararı alması ve ulaşım araçlarını kısıtlaması Müslüman nüfusu etkiliyor

Nijerya ordusunun dün aldığı seyahat yasağı ve ulaşım araçlarını kısıtlama kararı Kurban Bayramı'nı idrak eden Müslümanların ibadetlerini olumsuz etkiliyor.

Boko Haram terör örgütünün bu yıl benzeri dini günlerde düzenlediği bazı kanlı eylemlerden dolayı önlem aldığını açıklayan Nijerya ordusu, motorlu taşıtlar, motosikletler, bisiklet, eşek, at ve develerle yapılacak her türlü yer değiştirme ve toplu hareket etme eylemini cumartesi gününe kadar yasakladı.

Nijerya ordusunun çarşamba günü açıkladığı ve kuzey bölgelerini kapsayacak seyahat yasağının Kurban Bayramı'nın üçüncü gününe kadar sürecek olması, bölgedeki Müslümanların bayram namazı ve yarın kılınacak cuma namazı gibi ibadetlerini etkileyeceği belirtiliyor.

Yasağın dün başlaması ile bu sabah bayram namazına katılmak isteyen yaşlı çocuk ve kadınların zorlandığı belirtilirken, yarınki cuma namazında da kısıtlama nedeni ile bazı aksamaların yaşanacağı ifade ediliyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, dini bayramlarda Müslümanların toplantı, ibadet ve kutlama gibi birçok aktivitenin yaptığı ülkede yüz binlerce kişinin yasaktan etkileneceği ve bazı geleneklerle ibadetlerden mahrum kalabileceği ifade ediliyor.

Gazeteci Ahmet Mari, yasak ile birçok ulaşım aracına muhtaç kişinin bayram aktivitelerinden uzak kalacağını belirtti. Teknisyen olarak çalışan Amoudu Abdullahi ise yasağın camilerdeki doluluk oranını doğrudan etkileyeceğini savunuyor.

Yasağın birbirlerine bayram ziyareti yapacak halkı da olumsuz etkileyeceğini belirten Abdullahi, ''Yaşlı akrabalarım ve annem babam bazı akraba ziyaretlerine nasıl gidecek bilemiyorum. Bu yasak halk için bir çözüm değil'' dedi.

Çarşamba günü Nijerya ordusu halkla ilişkiler sorumlusu Albay Tukur Gusau yaptığı açıklamada saat 05.00'te başlayan söz konusu yasağın cumartesi sona ereceği belirtilmişti.
Kaynak: AA