Bilek Güreşi İle Üniversite Hayalleri Gerçek Oluyor

Zorlu pek çok etabı barındıran özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarında (BESYO) okuma hayali kuran Şanlıurfalı gençler, bilek güreşindeki başarılarıyla üniversitenin kapılarını aralıyor.

Binlerce öğrencinin başvurduğu BESYO'ya bilek güreşindeki başarıları sayesinde sınavsız girme hakkı kazanan gençler, akranlarına da bir spor branşında kendilerini ispatladıktan sonra üniversiteye başvurmalarını önerisinde bulunuyor.

Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine bilek güreşiyle tanıştıktan sonra Harran Üniversitesi BESYO'da öğrenim görmeye başlayan İsmail Ercan Bamya da bu gençlerden birisi. Bamya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine bilek güreşiyle tanıştığını anlattı. Kısa sürede bilek güreşinde başarılar elde etmesi üzerine milli takıma seçildiğini dile getiren Bamya, milli takımla Avrupa ve Dünya şampiyonalarında dereceler elde ettiğini söyledi.

BESYO'ya da bilek güreşi sayesinde girdiğini kaydeden Bamya, "Bilek güreşinde milli olunca BESYO'ya girme hakkı kazandım. Çok şükür bu spor sayesinde okulumu bitirdim ve şimdi bir özel okulda öğretmen olarak çalışıyorum. Tüm gençlere bilek güreşi sporunu yapmayı tavsiye ediyorum" dedi.

- "Bilek güreşi sayesinde hayatım değişti"

Siirt Üniversitesi BESYO 2. sınıf öğrencisi Sadık Cengiz de henüz 3 yıl önce başladığı bilek güreşi sayesinde kısa zamanda başarılı olarak milli takıma seçildiğini dile getirdi.

Başarıları sebebiyle sınavsız olarak BESYO'ya kayıt yaptırma hakkı da elde ettiğini belirten Cengiz, "Bilek güreşi sayesinde hayatım değişti. Hem üniversitede okuyorum hem de devletin milli sporculara verdiği burstan faydalanıyorum" diye konuştu.

Bilek güreşi yapabilecek akranlarına da önerilerde bulunan Cengiz, "Bu sporu yapmak çok kolay ve zahmetsiz. Vaktinizi boş yerlerde geçireceğinize bize katılmanızı ve hayatınızı spor yaparak kazanmanızı tavsiye ediyorum" dedi.

- "Üniversiteye gitmenin en kestirme yolu bilek güreşi"

Bilek güreşindeki başarılarıyla gençlere öncülük eden edebiyat öğretmeni Mehmet Ali Üzül de 2001 yılında başladığı bilek güreşi kariyerinde 13 kez milli takım adına Avrupa ve dünya şampiyonalarında mücadele ettiğini, 3 Avrupa şampiyonluğu ve 2 dünya ikinciliği bulunduğunu anlattı.

Çok sayıda Şanlıurfalı genci yetiştirerek, milli takıma seçilmelerini sağladığını aktaran Üzül, üniversiteye gitmenin en kestirme yolunun bilek güreşi gibi sporları yapmaktan geçtiğini kaydetti.

Üniversiteye girmenin zorlaştığını, BESYO'yu kazanan öğrencilerin yaklaşık 2 milyon üniversite adayının arasından seçildiğini anımsatan Üzül, şöyle konuştu:

"Üniversiteye 2 sene hazırlık yapan ancak giremeyen Şanlıurfalı binlerce öğrencimiz var. Öğrencilerimiz bu 2 yılını herhangi bir spor branşına verip milli olabilir ve BESYO'ya sınavsız girebilirler. Biz arkadaşlarımızla bir araya gelerek bilek güreşinde milli olmanın zor ama bir o kadar da kolay olduğunu keşfettik. Şanlıurfa'da şu ana kadar 13 kişi bilek güreşi sporunda milli oldu. Bu kapsamda BESYO'da okuyan 4, mezun olan 3 arkadaşımız var ve seneye gidecek 3-4 arkadaşımız bekliyor."

Üzül, 2002 yılında başlatılan bilek güreşi akımı sayesinde Şanlıurfa tarihinde en çok madalya kazanılan branşın bilek güreşi olduğunu belirterek, "Şanlıurfa tarihinde Avrupa ve dünya şampiyonalarında ilk altın madalya bilek güreşi sayesinde gelmiştir. Yine BESYO'ya en fazla öğrenci gönderen branş ise bilek güreşi olmuştur" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA