İtalya'dan Leon'un Libya Planına Destek

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni: “(BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino) Leon’un dün ekleriyle birlikte sunduğu siyasi anlaşmanın metni, ulusal uyum hükümeti oluşturulması müzakerelerinde ileriye doğru atılmış önemli bir adım”

ROMA – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon’un Libya’da ulusal uyum hükümetinin kurulmasına yönelik hazırladığı metnin, ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Gentiloni, Fas’taki Libya uzlaşı görüşmelerinin ardından dün Trablus ve Tobruk merkezli hükümetleri bir araya getirmek için Leon’un açıkladığı metne yönelik, “BM Libya Özel temsilcisi Bernardino Leon’un dün ekleriyle birlikte sunduğu siyasi anlaşmanın metni, ulusal uyum hükümeti oluşturulması müzakerelerinde ileriye doğru atılmış önemli bir adım” ifadelerini kullandı.

Gentiloni, açıklanan siyasi anlaşma metninin bir an önce nihayete erdirilmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, tarafların Kurban Bayramı’nın hemen ardından hızlı bir şekilde bir araya gelerek, kararlı bir şekilde kapsayıcı ve temsili hükümetinde yer alacak isimleri belirlemeleri gerektiğini dile getirdi.

Çözüme çok yaklaşılan bu noktada geriye adım atılmasının düşünülemeyeceğini söyleyen İtalyan diplomasinin bir numaralı ismi, bu noktadan geriye dönülmesinin istikrarsızlık, şiddetin geri gelmesi, insan kaçakçılığı ve terörizmin yayılması anlamına geleceğini belirtti.

Anlaşmadan şu aşamada çekilen tarafın çok şey kaybedeceği göndermesinde bulunan Paolo Gentiloni, “Bu anlaşmadan şimdi çekilen taraf, Libya halkı nezdinde itibarını kaybetme gibi ağır sorumluluğu üstlenmekle birlikte kendini uluslararası toplum önünde dışlamış olacak” dedi.

Gentiloni açıklamasında, “İtalya, Libya’nın gelecekteki hükümetini desteklemeye hazırdır ve istikrarlı, güvenli, gelişmiş bir Libya’nın inşasıyla yakından ilgilenecektir” ifadesini kullandı.
Kaynak: AA