Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ABD'de

Xi Jinping’in, Seattle’daki temaslarının ardından Başkan Barack Obama tarafından Beyaz Saray'da ağırlanması ve New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılması bekleniyor

SEATTLE — Çin Devlet Başkanı  Xi Jinping, bir hafta sürecek ABD ziyaretine başladı.

ABD gezisine,  önemli teknoloji şirketlerine evsahipliği yapan Seattle şehrinden başlayan Xi Jinping’in, Seattle’daki temaslarının ardından Başkan Barack Obama tarafından Beyaz Saray'da ağırlanması ve New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılması bekleniyor.

ABD ziyaretinin ilk durağı Seattle’a gelen Çin lideri, burada kalacağı üç gün boyunca  teknoloji devleriyle görüşecek.

Heyetlerararası görüşmelerle geçmesi beklenen ziyaretin ilk gününde, Xi Jinping’e ABD gezisinde eşlik eden Çin eyalet valileri, Washington Valisi Jay Inslee’nin evsahipliğinde California, Oregon, Michigan ve Iowa Valileriyle bir araya gelecek.

Xi Jinping, bu akşam Westin Otel’de eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’ın da aralarında bulunduğu bir grupla akşam yemeğinde buluşacak.

Çin liderinin, yarın ilk olarak geçen yıl 155 uçakla Çin için rekor üretim yapan ABD’li havacılık devi Boeing'i ziyaret etmesi bekleniyor.

Boeing’in Everett-Washington'daki tesislerini ziyaretin ardından, Microsoft’un Redmond kampüsünde yapılacak ABD-Çin İnternet Endüstri Forumu’na katılacak Çin Devlet Başkanı, burada Microsoft, Apple, Amazon, Baidu ve Alibaba’nın CEO’larıyla görüşecek. Redmond’daki temaslarda Xi Jinping’e Çin Ulusal İnternet Bilişim Ofisi Başkanı Lu Wei de eşlik edecek.

Xi Jinping’in Microsoft’taki temasları sırasında ayrıca, Microsoft’un desteğiyle Washington Üniversitesi ve Beijing Tsinghua Üniversitesi ortaklığında ABD’de açılacak ilk Çin araştırma enstitüsü Global Innovation Exchange (GIX) hakkında da bilgi alması bekleniyor.

Xi Jinping, teknoloji devleriyle buluşmasının ardından Tacoma şehrindeki Lincoln Lisesi’ne bir ziyaret gerçekleştirecek.

Seattle’daki temasları sonrasında Washington’a geçecek Çin Devlet Başkanı, cuma günü Barack Obama tarafından Beyaz Saray'da ağırlanacak. Çinli lider daha sonra New York'a geçerek BM Genel Kurulu'na katılacak.

Xi Jinping’in ABD ziyareti, 2013’te göreve geldiği tarihten bu yana Çin Devlet Başkanı sıfatıyla ABD’ye yaptığı ilk resmi ziyaret özelliğini taşıyor.
Kaynak: AA