Bursa, Orta Asya'da Turizm Tecrübelerini Paylaştı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kazakistan’ın Aktau şehrinde düzenlediği ‘Doğal ve Tarihi Mirasın Turizme Etkileri’ konulu sempozyumda, Bursa’da turizm alanında yapılan çalışmalar anlatıldı.

Bursa, Orta Asya'da Turizm Tecrübelerini Paylaştı
Kazakistan’ın yanı sıra Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Moğolistan, Tataristan ve Tacikistan’dan tarihçi, akademisyen, etnolog, arkeolog ve turizm sektörü temsilcilerinin katıldığı sempozyumda, Orta Asya Türk cumhuriyetleri ve yakın coğrafyadaki deneyimler anlatıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi toplantıya, TÜRKSOY’un ‘Bursa’da doğal ve tarihi miras üzerine yapılan çalışmaların Orta Asya devletleri temsilcilerine anlatılması’ yönündeki talebi üzerine katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi adına sempozyuma katılan Kültür Daire Başkanı Aziz Elbas, Bursa’nın genel tarihi ile kültürel ve doğal değerlerini anlattı. Bursa’nın özellikle manevi yönü üzerinde duran ve bu manevi kimliği güçlendirecek anıtsal eserlerin birer birer restore edildiğini anlatan Elbas, “Son 10 yıl içerisinde Bursa’da, başta belediyeler olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yüzlerce yapı restore edildi. Hangi medeniyete ait olduğuna bakılmaksızın gerçekleştirilen bu çabanın bayraktarlığını belediyemiz yaptı. Bugün, restore edilen bu yapılar hem kentin sosyal ve ekonomik yaşamına katılmış oldu hem de yerli ve yabancı turistler için inanılmaz bir potansiyel oluşturdu” diye konuştu.

Türkiye’nin Kazakistan Aktau şehri Ataşesi Taner Arıcan’ın da katıldığı sempozyumda Elbas, tüm coğrafyalarda ortak kültür değerlerinin ihya edilmesi halinde bunun önemli bir kültür turizmi hamlesine dönüşeceğini kaydederek, “Biz Türkiye ve Bursa olarak bu alanda TÜRKSOY’a büyük görevler düştüğünü düşünüyoruz. Bu teşkilata her türlü desteği de vermekteyiz. Yapılan seminer, çalıştay benzeri organizasyonların turizm alanında önemli bir sinerji oluşturduğunu düşünüyoruz. Orta Asya ve bu bölgedeki devletlerin de bu çabalara destek vermesiyle hem Türkiye ve Orta Asya ülkeleri arasında hem de Orta Asya coğrafyasındaki ülkeler arasında önemli bir turizm hamlesi yakalanabilecektir” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Aziz Elbas’ın konuşmasının ardından katılımcılardan yoğun sorular geldi. Restorasyonların kimler tarafından ve ne şekilde yapıldığı, kaynak arayışları, bu yapılanların turizme etkileri, doğal değerlerin turizme nasıl sunulduğu, tanıtım ve duyuru çalışmalarının ne şekilde yapıldığı gibi sorular Elbas tarafından teker teker cevaplandırıldı.

İki gün süren toplantının sonunda; yuvarlak şekilleri ve olağanüstü süslemeleri ile doğal bir anıtı andıran Toriş Vadisi, Yeraltı Camii Şakpak-Ata, Turistik kompleks Tree Of Life gibi doğal ve tarihi bölgeler gezdirildi. Gezi boyunca Kazak yetkililerin, görülen eserlerin turizm potansiyeli ve tanıtım imkanları hakkında Bursa heyetinin görüşlerine başvurması dikkat çekti. TÜRKSOY Kırgızistan Cumhuriyeti Ülke Temsilcisi Kojogeldi Kuluyev de sempozyuma katıldı.

Kaynak: İHA