Karagöz-Hacivat Priştine'de Çocuklarla Buluştu

Hacivat oyunu ile buluşturdu.

Karagöz-Hacivat Priştine'de Çocuklarla Buluştu
Kosova’nın birkaç şehrinde geleneksel Türk tiyatrosu Karagöz oyunlarının sergilenmesi etkinliği kapsamında Priştineli çocuklar Karagöz ile tanışma fırsatı buldu. Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi (TKM), çocukları gönülleri fetheden Karagöz-Hacivat oyunu ile buluşturdu. Sanatçı Sibel Tomaç tarafından sergilenen Karagöz gösterisi ve atölyeleri büyük ilgi gördü. Karagöz oyunun gösterimi öncesinde sanatçı Sibel Tomaç, çocuklara Türk kültürünün bir parçası olan ve unutulmaya yüz tutmuş Karagöz oyunun tarihini ve ayrıntılarını anlattı. Ardından da sergilenen Hacivat ile Karagöz oyunu, çocuklara unutulmaz anlar yaşattı. Çocuklar, büyük bir keyif ile izlediği oyunda Karagöz ile Hacivat’ın atışmalarını kahkahalarla izledi. Doyasıya eğlenen çocuklar oyun esnasında Karagöz ve Hacivat arasındaki diyaloglara katılarak, keyifli dakikalar yaşadı.

Çocuklar tarafından büyük alkış alan oyunun ardından atölye çalışmaları düzenlendi.

Çocuklar, boyama atölyesinde kendi tasvirlerini yaptı. İlk kez bu tür bir deneyim yaşan çocuklar, atölye çalışmalarına büyük ilgi gösterdi. Çocuklara Karagöz sevdasının aşılanmasında icra ettikleri, anlatım, oyun ve atölyelerin önemli rol oynadığını belirten Karagöz sanatçısı Sibel Tomaç yaptığı açıklamada, çocuklar tarafından gayet iyi tepkiler aldıklarını belirterek, çocukların hafızasında yer etmesi için bu çeşit çalışmanın Karagöz ile ilgili daha kalıcı bir etki sağladığını kaydetti.

Çocukların katılımı ile memnun kaldıklarını ifade eden Tomaç, “Karagöz’ün inanılmaz bir etkisi var. Çocukları hemen etki altına alıyor. Çocuklar etkileniyor ve ona katılıyor. Oyunun ilk saniyesinden dikkat ederseniz bir düdükle - göstermelik bir kalkışımız var- o andan itibaren dikkatler perdedeydi. Çocuklar, dikkatini hiç dağılmadan oyunu sonuna kadar devam edebiliyor” ifadesini kullandı.

Karagöz gösterileri Perşembe gününe kadar Kosova’nın farklı şehirlerinde gerçekleştirilecek.
Kaynak: İHA