TİKA'nın Irak'taki Çalışmaları

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Danışmanı Kamil Kolabaş, Irak'taki çalışmalarına ilişkin, "En büyük arzumuz Irak halkının huzurlu günlerine kavuşmasıdır. Yardım alan değil, yardım eden bir halk olmalarını temenni ediyoruz" dedi.

TİKA ve Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Kızılay'ın çalışmalarını yerinde görmek üzere Erbil'e gelen Kolabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Başta Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve TİKA Başkanımızın talimatıyla nerede bir mazlum varsa yardımına koşuyoruz. Bizim için mazlumun kimliği, dini ve etnik kökeni önemli değildir. Kimin ihtiyacı varsa ona yardım etmeye çalışıyoruz. Irak'ta Türkmen, Kürt, Arap, Süryani, Hristiyan ve Yezidilere insani yardımda bulunduk. Bu yardımlar devam edecek. Çünkü insanlığa hizmet hakka hizmettir. Bu tarihi bilinçle devam edeceğiz. En büyük arzumuz Irak halkının huzurlu günlerine kavuşmasıdır. Yardım alan değil yardım eden bir halk olmalarını temenni ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Irak halkı, Türkiye'yi yabancı bir ülke gibi görmüyor, kendisinden kabul ediyor. Türkiye'nin acılarını  ve sevincini bizim gibi paylaşabiliyor. Burada bizim televizyonlarımız izleniyor, satılan malların çoğu Türk ürünü. Komplekse girmeden Türkiye ile kendilerini iki ayrı devlet, fakat tek millet olarak görüyorlar" diyen Kolabaş, TİKA'nın bölgede yürüttüğü insani yardımlara ilişkin şunları söyledi:

"TİKA, Kerkük'teki sığınmacılar için Yahyava Kampını kurdu. Aynı zamanda sığınmacılara yönelik insani yardım faaliyetleri organize edildi. Geçen ramazan ayında gıda kolisi dağıtımı ve eşya yardımının yanı sıra 3 bin sığınmacıya iftar verdik. Kerkük'ün Altınköprü ilçesindeki sığınmacı kadınlar için dikiş makineleri temin ettik. Atölyenin devamı için gerekli diğer malzemeleri de temin ettik. Kadınların daha sonra el emeği, göz nuru dikiş-nakış ürünlerini sundukları sergiyi gezdiğimizde yapılanların ne kadar isabetli olduğunu gördük."

- Bölgedeki 3 bin sığınmacı aileye yardım

Kolabaş, Erbil'de eğitim veren 16 Türkmen okulunun tefrişatını, sıvasını, boya  ve badanasını da yapacaklarını bildirdi. TİKA'nın bölgedeki 3 bin sığınmacı aileye ev tekstili yardımı yaptığını aktaran Kolabaş, "Geçen ramazan bayramında çocuklara ve gençlere bayramlık kıyafeti yardımı yaptık. Ayrıca Kerkük ziraat mühendisleri, Türkiye'ye götürülerek tavukçuluk ve seracılık eğitimi verildi" diye konuştu.

Kolabaş, sadece Kuzey Irak'ta değil Irak'ın tamamında yardım çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

"Hazreti Ali'nin, Kerbela'daki evinin halılarının ve klimalarının değiştirilmesi, Necef ve Bağdat'taki Türk dili okullarının laboratuvarlarının yapılması, Abdulkadir Geylani Türbesi'nin restorasyon çalışması gibi değişik tarihi ve kültürel yapıların tadilatını yapmayı düşünüyoruz. Konsoloslukla da konuştuk, burada bin 200 yıllarında yaşayan Erbil Beyi Muzaffer Gökbörü vardır. Bu şahsiyetin bir özelliği Selahaddin Eyyubi'nin eniştesi olmasıdır. Bu da bin yıldan fazla bir süredir devam eden Kürt-Türk kardeşliğinin bir numunesidir. Gökbörü'nün burada imarethaneleri açması, yetimlere süt anne tutması, İslami özelliğinden dolayı ilk defa kutlu doğum haftasını yapmış olması önemlidir."

Kaynak: AA