Japonya Dışişleri Bakanı Kishida Moskova'da

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Japonya arasında barış anlaşması imzalanması için yürütülen müzakerelere devam edilmesi kararı aldıklarını söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Barış anlaşması müzakerelerinin sıradaki toplantısının iki ülke Dışişleri Bakan Yardımcıları tarafından 8 Ekim'de Moskova'da yürütülmesine karar verdik. Zor bir çalışma olacak. İki ülke halklarının da destekleyebileceği makul bir çözüm arama konusunda karşılıklı iradeye sahibiz" dedi.

Lavrov, Japonya ve Rusya'nın barış anlaşması konusundaki tutumunda büyük ayrılıklar bulunduğunu belirterek, ancak tarafların karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm aramaktan yana olduğunu ifade etti.

Anlaşmazlığın tarihsel yönünün çözüm adına en büyük problem olduğunu ifade eden Lavrov, "Diyaloğa devam etmeliyiz, fakat tarihsel gerçekleri açıklığa kavuşturmadan ilerleme kaydedemeyiz" diye konuştu.

Lavrov, Rusya ve Japonya'nın ticari ve ekonomik ilişkilerindeki negatif eğilimleri düzeltmek için karşılıklı çabaları yoğunlaştırma kararı aldıklarını belirterek, "Moskova ve Tokyo, üst düzeyli temasların devam etmesinden yana. İki ülke liderleri G20 ve APEC zirvelerinde görüşme imkanı bulacak" dedi.  Lavrov, Rus-Japon işbirliğinin iki ülke halklarının uzun vadeli çıkarlarına cevap vereceğini ifade etti.

-"Barış anlaşması müzakereleri yeniden başladı"

Japonya Dışişleri Bakanı Kishida, Moskova ziyaretinin barış anlaşması müzakerelerin yeniden başladığı anlamına geldiğini söyledi.

Lavrov'la görüşmesinde toprak sorunu konusunu dile getirdiğini belirten Kishida, "Rusya'nın tek taraflı eylem ve açıklamalarıyla ilgili olarak Tokyo'nun tutumunu açıkça dile getirdim ve bu konudaki üzüntülerimizi aktardım" dedi.

Kishida, Moskova ziyaretinin Rusya-Japonya ilişkilerine ivme kazandırmak adına önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Kishika, Rus mevkidaşı Lavrov'u Tokyo'ya davet ettiklerini belirterek, ziyaretin zamanının diplomatik kanallardan belirleneceğini aktardı.

Rusya ve Japonya 2. Dünya Savaşı'nın ardından Kuril Adaları'nın aidiyeti konusundaki anlaşmazlık nedeniyle resmi bir barış anlaşması imzalayamadı. Barış anlaşmasının imzalanması için ilk olarak 2014 başında düzenlenen müzakereler, Ukrayna krizi nedeniyle dondurulmuştu.

Kaynak: AA