Hastanede Makaslı Tatbikat
Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziki saldırı tatbikatı yapıldı. Senaryo gereği arkadaşının boğazına makas dayayan hastane çalışanının performansı gerçeği aratmadı.

Hastanede yatan bir hastanın yakını, Hasta Hakları Birimi’ne gelerek kendi hastasının özel odaya yatırılmasını talep etti. Birimde çalışanlar hastanın yattığı servisle irtibata geçerek durumu anlattı ve servisten şu an özel odaların tamamının dolu olduğunu, boşalması durumunda kendisine mutlaka yardımcı olunacağını söyledi.
Bu cevap karşısında ikna olmayan hasta yakını görevli personele bağırmaya başladı.
Bu arada görevli diğer personel, hasta yakınına sakin olması gerektiğini, konuyla ilgilenildiğini ve en yakın zamanda hastaya özel oda konusunda yardımcı olunacağını söyledi.
Bu sözler karşısında yine ikna olmayan hasta yakını sözlü saldırısını biraz daha ileri götürerek görevli personeli tartaklamaya başladı.
BOĞAZINA MAKAS DAYAYARAK REHİN ALDI
Odada bulunan diğer personel hemen masada bulunan dahili telefondan ’1111’ yani sözlü ya da fiziki saldırı sırasında kullanılan ’Beyaz Kod’u tuşladı ve telefonu kapattı. Acil çağrıyı alan özel güvenlik personelleri ivedilikle olay yerine intikal etti. Özel güvenlik personellerini karşısında gören hasta yakını paniğe kapılıp masanın üstünde bulunan makası alarak hasta haklarında görevli personelin boğazına dayadı ve personeli rehin aldı.
Olayın ardından ilgililer en yakın karakoldan olan Solmaz Kılıçtepe Polis Merkezi Amirliği’nde çağırdı. Olay yerine gelen polis ekibinin yardımıyla psikiyatri doktoru ve psikolog hasta yakınını ikna etmeye çalıştı. Yaklaşık 5 dakikalık bir konuşma ile hasta yakını ikna oldu ve elindeki makası bıraktı. Saldırgan, polis tarafından karakola götürüldü.
SAĞLIK GÖREVLİSİ BAYGINLIK GEÇİRDİ
Hasta hakları personeli olayın şokuyla baygınlık geçirdi. Operasyon şefi hemen masadaki telefondan acil müdahale gerektiren bir solunum veya kalp yetmezliği gibi durumlarda kullanılan ’Mavi Kod’ yani ’2222’ tuşlarına basarak telefonu kapattı.
Mavi kod çağrısını alan sağlık personelleri hemen olay yerine ivedilikle intikal ederek bayılan personele tıbbi müdahalede bulundu. Sedye yardımıyla acil servise alındı ve gerekli müdahaleler orada devam etti.
Yapılan tatbikata Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdürü Muammer Satılmış ve yöneticilerle çok sayıda personel katıldı.
Gerçeğini aratmayan tatbikatta rol alan hastane personelleri usta tiyatroculara taş çıkartarak bakanlık deneticilerinden tam not aldı.
