KKTC Meclisi Olağanüstü Toplantısı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak, "Tüm tarafları memnun edecek, halkın gönül rahatlığıyla 'evet' diyeceği bir referandum hedefliyoruz. Süreç meclis, hükümet, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yürütülüyor" dedi.

KKTC'nin resmi haber ajansı Türk Ajansı-Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın çağrısıyla toplanan Cumhuriyet Meclisi'nin, 7 saatlik oturumu sonrası basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yanı sıra, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel (DP-UG) Başkanı Serdar Denktaş, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Milletvekili Ferdi Sabit Soyer katıldı.

Akıncı, milletvekilleriyle "uzun ve yararlı" bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, Kıbrıs müzakere sürecinde gelinen son aşama ve gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

- "Süreci tek başına yürütmüyorum"

Kıbrıs konusundaki meclis toplantılarının artarak devam edeceğini belirten Akıncı, "Müzakere sürecini tek başına değil meclis, hükümet, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile birlikte yürütüyoruz. Salı günü de sivil toplum örgütlerine süreçle ilgili bilgi vereceğiz" dedi.

Ayrıca Akıncı, tüm tarafları memnun edecek, halkın gönül rahatlığıyla "evet" diyeceği bir referandumu hedeflediklerini vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, toplantıda Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i bilgilendirdiğini hatırlatarak, "Yeterli bilgi olmadığında kaos orta çıkar" şeklinde konuştu.

Siber, hedeflerinin, Kıbrıs Türk halkının çözümle birlikte bugünkünden daha "güzel" bir geleceğe kavuşması olduğunu belirtti.

- "Yönetim ve güç paylaşımında yüzde 80 anlaşmaya varıldı"

DP-UG Başkanı Serdar Denktaş ise, toplantıda dile getirdiği görüşlerinin tutanaklara geçtiğini kaydederek, "DP-UG olarak çok da rahat değiliz" ifadesini kullandı.

KKTC halkının mülkiyet konusunda endişeleri olduğunu belirten TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, taraflar arasında bu konunun görüşülmeye devam ettiğini, halkın kaygılanmaması gerektiğini söyledi.

"Yönetim ve güç paylaşımı konusunda çok ilerleme sağlandı. Hatta, yüzde 80 anlaşmaya varıldı" diyen Angolemli, konjonktür değişmeden Kıbrıs'ta çözüme ulaşmak gerektiğini, gidişatında olumlu olduğunu ifade etti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise, toplantının "ortak aklın oluşmasına katkı sağladığını" belirterek, bölgede yaşanan olayların, Doğu Akdeniz'de güç ilişkilerinin farklılaşacağına işaret ettiğini, bu durumunsa Kıbrıs sorununa karşılıklı "kabul edilebilir" anlaşma sağlanmasının önemini arttırdığına dikkati çekti.

Kaynak: AA