ABD Heyetinin Irak Ziyareti

IKBY Başbakanı Barzani, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı McGurk ve beraberindeki heyetle bir araya geldi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk ve beraberindeki heyeti kabul etti.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones, ABD Özel Kuvvetler Komutanı James Terry ve ABD'nin Irak'taki Özel Kuvvetler Komutanı Tony Thomas'ın da hazır bulunduğu toplantı, Barzani'nin Erbil'deki başbakanlık konutunda gerçekleşti.

Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmede, bölgede meydana gelen gelişmeler, peşmerge tarafından teröristlere karşı yapılan başarılı operasyonlar ve Erbil-Bağdat arasındaki ilişkilerin ele alındığı belirtildi.

ABD'nin terörle mücadele konusunda peşmerge güçlerine vermiş olduğu kesintisiz yardımlardan dolayı misafir heyete teşekkür eden Barzani, "Teröristlerin kontrolünde olan bölgelerin tamamen kurtarılması için peşmerge güçleri ve Irak ordusuna gönderilen askeri yardımların daha da artırılması gerekiyor çünkü terörle mücadelede yeni bir seviyeye ulaştık" dedi.

Bölgede uzun süredir tartışma konusu olan "başkanlık krizi" hakkında ABD'li heyete bilgi veren Barzani, "Ortak ve herkesin rızasının olduğu bir çözüme kavuşmak için görüşmeler tüm ciddiyetle devam ediyor. Amacımız, halkımızın ortak çıkarlarına uyacak bir kararın alınması ve bölgenin güvenliğinin korunmasına yöneliktir. Özellikle peşmerge güçleri ve Kürdistan Başkanı Mesut Barzani için öncelik teröristler ile verilen mücadeledir. Bu yüzden diğer konuların bu mücadele üzerinde olumsuz bir etki yaratmamasına dikkat ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan ABD heyeti ise peşmerge güçlerine terörle mücadele konusunda verilen yardımların eskisi gibi devam edeceği belirtildi.
Kaynak: AA