Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Ukrayna’nın doğusunda iki haftadan beri geniş ölçüde süren ateşkesin sağlamlaştırılması gerektiğini söyledi.

Steinmeier, Ukrayna’nın doğusundaki gelişmeleri görüşmek amacıyla Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı konutu Villa Borsig'de toplanan dışişleri bakanlarının gündeminin, Minsk Anlaşması’nın uygulanması ve ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının 2 Ekim’de Paris’te gerçekleştirecekleri Ukrayna Zirvesi'ne hazırlık konularının olduğu ifade edildi.

Toplantıdan sonra açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, görüşmenin başarılı geçen toplantılarından birisi olduğunu belirterek, "İki haftadan beri devam eden ateşkesi sağlamlaştırmak ve güvenceye almamız gerektiğini vurguladık" ifadesini kullandı.

Buna, silahların çatışma bölgesinden çekilmesini istemekle erişilebileceğine işaret eden Steinmeier, bu konuda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) arabuluculuk yapmasıyla, Kiev ve Moskova arasında bir anlaşmanın kısa bir süre sonra imzalanabileceği umudunu taşıdığını belirtti.

Frank Walter Steinmeier, Ukrayna sorunun çözülmesi için oluşturulan çalışma grubunda, hafif silah ve tankların çekilmesi konusunun ise mümkün olduğu en kısa sürede sonuçlanmasını istediğini dile getirdi.

Dışişleri bakanlarının mayınların temizlenmesine başlanabileceği konusunda hemfikir olduğunu açıklayan Steinmeier, AGİT’in engellenmeden bölgeye girmesi gerektiğinin de vurgulandığını aktardı.

"Siyasi süreç konusunda da bugün hissedilebilir bir şekilde ilerleme sağlandı" diyen Steinmeier, Ukrayna’da yapılması öngörülen yerel seçimlere ilişkin de görüş ayrılığı bulunan konuların çalışma grubunda ele alınacağını kaydetti.

Kış mevsimine yaklaşıldığına dikkati çeken ve geçen yılki durumun yaşanmaması gerektiğini ifade eden Steinmeier, çatışma bölgesine insani yardım organizasyonlarının girmesinin sağlanacağını belirtti.

Steinmeier, tarafların şubat ayında imzalanan Minsk Antlaşması'na uymalarını da talep etti.

Kaynak: AA