Batı Afrika Ülkelerinden Senegal'de 'Olağanüstü' Toplantı

DAKAR - Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO), Senegal Cumhurbaşkanı ve CEDEAO Başkanı Macky Sall'ın çağrısı üzerine "bölgedeki siyasi gelişmeleri ve güvenlik tehditlerini" görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Senegal'in başkenti Dakar'daki toplantıya Sall'ın yanı sıra Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi, Togo Devlet Başkanı Faure Gnassingbe, Fildişi Sahilleri Devlet Başkanı Alassane Ouattara, Gine-Bissau Devlet Başkanı Jose Mario Vaz, Mali Devlet Başkanı İbrahim Boubacar Keita, Burkina Faso geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ile Yeşil Burun Adaları, Gambiya, Gana, Liberya, Nijerya, Sierra Leone, Nijer ile BM ve Afrika Birliği temsilcileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Sall, toplantının açılışında, Batı Afrika ülkelerinin siyasi durumunu ve bölgeye yönelik güvenlik tehditlerini ele alacaklarını, ayrıca Ebola ile mücadeleye yönelik de istişarelerde bulunacaklarını açıkladı.

CEDEAO'nun, bölgede huzurun ve dayanışmanın sağlanması ile demokratik toplumlar inşa edilmesi görevini üstlendiğini vurgulayan Sall, "Boko Haram gibi terörist gruplarla mücadele eden Nijerya ve diğer tüm ülkeleri destekliyoruz. Mali'de siyasi barışın sağlanması ve Gine-Bissau'da yaşanan siyasi sorunların çözülmesi noktasında da elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

- Burkina Faso, Gine ve Fildişi Sahilleri'ndeki genel seçim

CEDEAO Komisyon Başkanı Kadre Desire Ouedraogo gelecek aylarda Burkina Faso, Gine ve Fildişi Sahilleri'nde yapılacak genel seçimlere işaret etti.

Ouedraogo, söz konusu seçimlerin huzur, barış ve şeffaflık içinde gerçekleşmesinin, tüm Batı Afrika için önemine dikkati çekerek, CEDEAO'nun bu ülkelere seçim için gözlemci gönderdiğini kaydetti.

Geçen yıl bölgeyi küresel anlamda etkileyen Ebola salgınına da işaret eden Ouedraogo, bu tehdidi ortadan kaldırabilmek için birlikte hareket etmek gerektiğini vurguladı.

Basına kapalı devam eden toplantının sonunda Gine-Bissau'da Devlet Başkanı Jose Mario Vaz ile Başbakan Domingos Simoes Pereira arasında yaşanan siyasi krize çözüm bulunabilmesi için ülke anayasasında acilen düzenleme yapılması tavsiyesinde bulunuldu.

Ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla 15 Batı Afrika ülkesinin katılımıyla  28 Mayıs 1975'te kurulan CEDEAO, Batı Afrika'da barış gücü görevi de üstleniyor.

Kaynak: AA