Mısır'da 'Sivil Hizmet Kanunu' Protestosu

Kahire'deki Fustat Parkı'nda toplanan bir grup, "Sivil Hizmet Kanunu"nu protesto etti

Mısır'ın başkenti Kahire'nin güneyinde bulunan El-Fustat Parkı'nda "Sivil Hizmet Kanunu" karşıtı gösteri düzenlendi.

"Sivil Hizmet Kanunu"nun iptal edilmesi talebiyle kurulan "Tedamun" Koordinasyonu'nun çağrısıyla Fustat Parkı'nda toplanan kalabalık, üzerinde "Sivil Hizmet Kanunu'nu kabul etmiyorum", "Yolsuzluk, torpil ve kayırmacılığı kabul etmiyorum" ve "Meclisin yokluğunda çıkan bu kanun yasal değildir" yazılı pankartlar açtı.

Güvenlik güçlerinin park çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

Fustat Parkı'nın dışında toplanan küçük bir grup ise Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve yeni kanuna destek veren sloganlar atarak yapılan gösterilere son verilmesi çağrısı yaptı.

AA muhabirine konuşan Tedamun Koordinasyonu üyesi Yüsra el-Atmuni güvenlik güçlerinin, parka sadece bir kapıdan girilmesine izin vererek göstericilere baskı uyguladığını belirtti.

"Adil İş Hukukuna Doğru" ismini taşıyan hareketin üyelerinden Fatma Ramazan da hükümetin basın aracılığıyla kanuna tepki gösterenlere karşı bir kampanya yürüttüğüne işaret ederek, memurların sadece kanunun yürütülmesinin durdurulması ve parlamento kuruluncaya kadar sosyal diyalog sürecine girilmesini istediğini söyledi.

Bağımsız Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şeyma Ahmed ise "Yolsuzluk ve adam kayırma siyasetini kökleştiren kanunu reddediyor ve idari yapıda reform talep ediyoruz" dedi.

Sivil Hizmet Kanunu, Cumhurbaşkanı Sisi tarafından yoğun tartışmalar eşliğinde mart ayında onaylanmıştı.

Kanundaki tartışmalı noktalar, kamu çalışanı ücret çizelgesi, değerlendirme yöntemi, cezalar, ek ödemeler, yıllık mali teşvikler, erken emeklilik, tayinler ve bazı kamu çalışanlarının uygulama dışı bırakılması üzerinde yoğunlaşıyor.
Kaynak: AA