Mısır'da Genel Seçime Doğru

KAHİRE - Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticilerinden sürgünde kurulan "Meşru Parlamento" Başkanı Cemal Haşmet, Mısır'da yapılacak olan genel seçimin daha başlamadan kendileri açısından geçersiz olduğunu belirtti.

Askeri darbenin ardından ilk kez önümüzdeki Ekim ve Kasım aylarında iki tur halinde yapılacak olan genel seçimle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Haşmet, seçimleri geçersiz olarak kabul ettiklerini kaydetti.

Bunun nedenlerini sıralayan Haşmet, "İlk olarak, geçersiz bir yol haritası üzerine bina edildi. Yol haritası, askeri darbenin silah tehditleri altında kabul ettirildi. Bu da yol haritasının getirdiği tüm kararları, kanunları geçersiz kılar. İkinci olarak da cumhurbaşkanlığı seçimi ve anayasa referandumu hileyle gölgelendi ve uluslararası ölçütlerden yoksundu" diye konuştu.

Genel seçimin, muhaliflerin öldürüldüğü, muhalif partilerin, gazetelerin, televizyonların kapatıldığı baskıcı bir ortamda gerçekleşeceği için daha başlamadan geçersiz olduğunu vurgulayan Haşmet, siyasi rakiplerin öldürme, hapsetme gibi yöntemlerle yok edildiği bir atmosferin siyasi rekabete uygun olmadığını kaydetti.

Haşmet, gelecek genel seçim için rekabet, çoğulculuk ve şeffaflığın olmadığının da altını çizdi.

Mısır eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Muhammed el-Baradey de sosyal paylaşım sitesi hesabından yaptığı açıklamada, Hüsnü Mübarek rejiminin yıkıldığı döneme atıfta bulunarak, "Hatırlayacak olursak, 2010'da demokrasinin önemli unsurlarından genel seçim, cumhurbaşkanlığı seçimi ve referandumlar boykot edilmiş, bu da toplumda etkin bir değişime vesile olmuştu" ifadelerini kullandı.

Mısır'da darbenin ardından ilk defa yapılacak genel seçimin birinci turunun 18-19 Ekim, ikinci turunun ise 22-23 Kasım tarihlerinde gerçekleştirileceği bildirilmişti.

Kaynak: AA