Afyonkarahisar'da Fuarı Açılışı

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticareti Ateşesi Gho Guangyou, Çin’in Türkiye’nin ana ticaret ortağı olarak konumunu devamlı bir şekilde yükselttiğini belirterek, "Çin ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 3,63 artarak toplam 23 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.

Afyonkarahisar'da Fuarı Açılışı
Afyonkarahisar Mermer, Maden, Doğaltaş, Makine Teknolojileri, Sarf Malzemeleri ve İş Makinaları Fuarı bugün kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar ve kültür park alanında gerçekleştirilen fuara Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, milletvekili adayları, sanayi ve ticaret alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile birlikte çok sayıda iş adamı katıldı.

Fuarın açılışında konuşan AS Fuarcılık sahibi Mehmet Abdioğlulları, Afyonkarahisar’ın mermer sektöründeki yerine değinerek, kentin dünyanın mermer başkentlerinden birisi olduğunu belirtti.

“ÇİN TÜRKİYE’NİN ANA TİCARET ORTAĞIDIR”

Açılışta daha sonra söz alan Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticareti Ateşesi Gho Guangyou, Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilere değindi. Çin ve Türkiye arasındaki dostluğun uzun zamanlara dayandığını anımsatan Guangyou, “2000 yıl önce atalarımız İpek Yolu’nu açarak aramızdaki iki taraflı ticaret bağlantısını sağladı. Bugün ise, ‘İpek Yolu’, iki ülke arasında karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkileri temsil etmektedir. Çin Türkiye’nin ana ticaret ortağı olarak konumunu devamlı bir şekilde yükseltiyor. Çin artık Türkiye’nin ikinci ithalat kaynak ülkesi, on birinci ihracat hedef ülkesi ve üçüncü ticaret ortağı olmuştur. Çin Ticaret Bakanlığı’ndan alınan verilere göre 2014 yılında Çin ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 3,63 artarak toplam 23 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’nin Çin’den ithalat hacmi yüzde 8,75 artış ile 19.3 milyar doları bulmuştur.

“TÜRKİYE’NİN ÇİN’E TİCARET AÇIĞI YÜZDE 17,3 ARTIŞ İLE 15,6 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞTIR”

Türkiye’nin Çin’e ithalat hacminin yüzde 16,76 düşüş göstererek 3,7 milyar dolar olduğunu da ifade eden Guangyou, “Türkiye’nin Çin’e ticaret açığı yüzde 17,3 artış ile 15,6 milyar dolara ulaşmıştır. İki ülke genelinde ekonomi açısından bakılırsa, hem Çin hem Türkiye yıllardır çok büyük hızla gelişmektedir. Çin dünyanın ikinci ekonomisi, Türkiye ise dünyanın on yedinci ekonomisi olarak, iki ülke de kendine göre orta ve uzun vadeli planlama ve geliştirme programı uygulamaktadır. Beş yıllık planlamaya göre yılında Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası bir kat daha artmasını hedeflemektedir. Çin devleti İpek Yolu ekonomi şeridi kurma teklifinde bulundu, Türkiye ise orta koridor stratejisi önerdi. Diyebiliriz ki; iki ülkenin kalkınma planı oldukça görkemlidir ve geliştirme perspektifı oldukça geniştir. Bana kalırsa, hem antik medeniyete hem de yeni ekonomiye sahip olan Çin ve Türkiye’nin dünya sahnesinde daha önemli bir rol oynaması gerekmektedir. Dolayısı ile iki ülkenin var olan güzel ilişkileri daha kapsamlı ve daha derin işbirliği ile geliştirmesi gerekmektedir. Fuarlar bu işbirliğini geliştirmekte çok fayda sağlayacaktır. Umarım bu seneki fuar Çin-Türkiye arasındaki ticari işbirliğine ivme kazandırır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 50’ye yakın firmanın katıldığı fuar, protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek açıldı.
Kaynak: İHA