Endonezya'ya İşbirliği Çağrısı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Endonezya’nın çok önemli bir pazar olduğuna dikkat çekerek, “İki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırabilmek için işbirliğimizi geliştirmeliyiz. Potansiyel sektörleri belirleyerek iş adamlarımızı bir araya getirelim” dedi.

Endonezya'ya İşbirliği Çağrısı
Endonezya Ankara Büyükelçisi Wardana ve beraberindeki heyet, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti.

Endonezya’nın giderek büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu ifade eden Demirtaş, “Endonezya coğrafi olarak çok uzak ama artık günümüzde mesafelerin önemi yok. Deniz yoluyla ticaret yapabiliriz. Endonezya giderek büyüyen bir ekonomiye sahip. İzmir’de Avrupa’ya çok yakın. Buradaki serbest bölgeden faydalanabilirsiniz. Türkiye ile Endonezya arasındaki dış ticaret 2,5 milyar dolara yaklaşıyor. Ama 350 milyar dolar dış ticareti olan Endonezya için bu rakam çok az. Karşılıklı fuarlara katılımcılarımızı yönlendirmeliyiz ve iş adamlarıyla toplantılar yapmalıyız” diye konuştu.

İş adamlarının ihtisas fuarlarına katılımlarının önemine değinen Demirtaş, “İzmir Fuarı, genel bir fuar. Artık genel fuarlar bir dezavantaj içerisinde. 30’a yakın ihtisas fuarı var. Sektörlere yönelik olduğu için Endonezyalı iş adamlarının ihtisas fuarlarına katılmaları fayda sağlayacaktır” dedi.

Türkiye ile ticareti arttırmayı hedeflediklerini ifade eden Wardana ise şunları söyledi: “Ekonomik işbirliğimizin artmasını istiyoruz bu amaçla İzmir Fuarı’na katılımcılarımızı getirdik. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizi ziyarete geldiğinde, 2020 yılı için iki ülke arasındaki ticaret hedefi 10 milyar dolar olarak koyuldu. Şu anda Endonezya dünyanın en büyük 16. ekonomisi. Türkiye ise 17. sırada. Hedefimiz en büyük ilk 10 ekonomi arasına girmek. Bu aşamada da Türkiye ile daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz.”
Kaynak: İHA