Uluslararası Af Örgütü'nün Libya Raporu

Uluslararası Af Örgütü, Libya'da 2014 yılından bu yana 600'den fazla kişinin kaçırıldığını açıkladı.

Örgüt, resmi sayfasında yayımladığı "Yeryüzünden kayboldular: Libya'da kaçırılan siviller" başlığını taşıyan raporunda, "Silahlı gruplar tarafından gerçekleştirilen kaçırma eylemleri Libya'da günlük hayatın bir parçası oldu" ifadesini kullandı.

Ülkeyi kasıp kavuran "kaçırma" olaylarına "dur" denilmesi çağrısında bulunulan raporda, "2014'ten bu yana 600'den fazla kişinin silahlı gruplar tarafından kaçırıldığı" değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, aralarında eski siyasetçi ve aktivistlerin de bulunduğu bu kişilerin işkenceye maruz kaldığı, bazılarının işkence sonucu öldüğü, bazılarının da yargılanmadan öldürüldüğü kaydedildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Libya'da 2011'den bu yana işlenen hiçbir suçla ilgili soruşturma açamadığının hatırlatıldığı raporda, uluslararası toplumdan bu konuda UCM'ye destek vermesi istendi.

Raporda, Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Müdür Yardımcısı Said Bumduha'nın değerlendirmelerine de yer verildi. Bumduha, "Libyalı siviller bıçak sırtında yaşamlarını idame ettiriyor. Silahlı gruplar ülkede kontrol alanını genişletirken rutin kaçırma eylemleri nedeniyle kaos ve kanunsuzluk hali gittikçe artıyor" yorumunu yaptı.

Bumduha, kaçırma eylemlerinin sebebini, "bu kişilerin rakip siyasi gruplara destek verdiklerinin düşünülmesi, esir takaslarında kullanılmak üzere rehin alınmaları ya da belirli bir bölgenin sakini olmaları" olarak açıkladı.

Libya'da Muammer Kaddafi rejimine son veren 17 Şubat devriminden sonra ortaya çıkan çok sayıda silahlı grup, rakiplerine baskı kurmak için çoğunlukla kaçırma eylemlerine yöneliyor.

Kaynak: AA