Muş'ta Aspir Üretimi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, yağ bitkisi olan aspirin, Muş Ovası'nda alternatif ürün olarak yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Muş'ta Aspir Üretimi
Berce Tarım İşletme Müdürlüğü'nde aspir üretim alanlarını inceleyen Çolakoğlu, Muş Ovası'nda ilk kez aspir ekiminin, 2010 yılında Berce Tarım İşletmesince başlatıldığını belirtti.

Aspirin dönüm başına ortalama veriminin 140 kilogram olduğunu ifade eden Çolakoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemizde 3,3 milyon ton yağlı tohum bitki üretimi yapılmaktadır. Bu noktada nadas alanları çok iyi değerlendirebiliyoruz. İlimizde aspir ekimine 2010 yılında başladık. 109 dekarlık alanda, 22 ton aspir üretimi yapılmıştır. 2014 yılında 23 bin 200 dekarlık alandan 3 bin 452 ton aspir üretimi gerçekleştirilmiştir. 2015 yılındaki aspir üretim alanımız ise 20 bin dekardır. Aspir yağlı tohumluk olarak çok önemli bir bitkidir. Çünkü yüzde 30 ile 45 arasında bir yağ oranı var."

Yağın aspirin tohumundan elde edildiğini bildiren Çolakoğlu, aspirin geri kalan kısımları ise hayvan küspesi olarak kullanıldığını belirtti.

Yüzde 25 oranında protein içeren bitkinin hayvanlara yem olarak verildiğini dile getiren Çolakoğlu, "2010 yılında 165 ton aspir ihraç edildi. Son yıllarda üretimin gelişmesine bağlı olarak bu ihracatımız önemli ölçüde arttı. İhracatımız bin 284 tona kadar yükselmiştir. Bu açıdan nedenle aspir önemli bir ihracata dönüştü" dedi.

Aspir üretimi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca desteklendiğini vurgulayan Çolakoğlu, yağ oranı yüksek olması sebebiyle, kilogram başına 45 kuruş destek sağlandığını kaydetti.

Çolakoğlu, "Bunun yanı sıra toprak analizi, mazot gübre ve sertifikalı tohum desteğiyle 95 ile 100 liraya tekabül etmektedir. Bu da aspirin maliyetinin yüzde 80'ini karşılamaktadır. Bunun pazarlanmasında çok sorunumuz yok" diye konuştu.

Kaynak: AA