Kooperatif Başkanı Kaya'dan 'Borç' Uyarısı
MUŞ – Muş’un Bulanık Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Yakup Kaya, kredi kullanıp zamanında borcunu ödemeyen ve takibe düşen esnafları uyardı.

11 yıl önce kooperatifi bir enkaz olarak devraldıklarını belirten Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
“Yaklaşık 11 yıldır Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanlığı olarak görev yapmaktayım. Benden önceki yönetimler kredi kooperatifini bir enkaz olarak bırakmışlardı. Önceki yönetimler döneminde 15 yıl fiilen kredi kooperatifi işlevsizdi. Bulanık esnafının hiçbir şekilde sıkıntılarını giderecek bir çaba içerisine girmemişlerdi. Esnafı kalkındıracak ve destek olabilecek ciddi bir kredi vermedikleri gibi, vermiş olsalar bile keyfi ve belli şahıslara peşkeş çekilmişti. Ancak vermiş olduğu kredilerin geri dönüşümü sağlanmadığı gibi hiçbir şekilde yasal işlemede başvurmamışlardır. Bundan dolayı kooperatif yıllarca kapalı kalmıştır. Bundan dolayı hiçbir esnafımız bu kurumdan faydalanamamıştır. Biz bu göreve geldiğimiz günden itibaren işlevsiz olan kooperatifi büyük bir emek ve çabayla işler hale getirdik. Yaklaşık dört yıl boyunca Halk Bankası’yla çalışma yürüttük. Bazı günlerde iki defa Muş’a gidiş geliş yaptığım oldu. İlçemizde Halk Bankası olmadığı için her esnaf Muş’a gitmek zorundaydık. Yapmış olduğumuz emeklerle gerek Halk Bankası düzeyinde, gerek TESKOMB düzeyinde bir güven tesisi oluştu. Daha önce ilçemiz hakkında olumsuz düşünen ilgili birimler bizimle birlikte ilçemize bakışlarının değiştiğini, geliştirmiş olduğumuz diyaloglar ve diplomatik ilişkiler sayesinde ilçemize olan ön yargılar kırıldı. Olumsuz bakışları olumluya dönüştü. Bizde bu arada gelişen bu olumlu fırsatı değerlendirerek ilçemizde daha önce olan ve sonradan kapatılan Halk Bankası’nı tekrardan ilçeye getirmek için heyetler düzeyinde defalarca Ankara’ya gidiş gelişler yaptık, ilgili tüm muhataplarla görüşerek kapatılan bankamızı tekrardan Bulanık esnafının hizmetine girmesini sağladık.”
“TÜM ESNAFLARIMIZA EŞİT İMKANLARI SUNDUK”
Geçen 11 yıllık süre içerisinde esnafa eşit ve adil şartlarda kredi imkanı sağladıklarını belirten Kaya , “Mali verileri olmayan ve yeni kayıtlı olan esnafların kalkınması için kredi imkanlarını sağladık. Vermiş olduğumuz krediler esnafın ciddi bir şeklide rahatlatmış ve katkı sağlamıştır. Yeni iş açan esnafımızı da katkı adına talep ettikleri krediyi ilgili yerlerle görüşerek kontrollü bir şekilde sağlamaya çalıştık. Vergiye tabi olan nakliyeciler, taksiciler ve minibüsçüler orta ölçekli tüm esnaflarımıza ciddi bir kredi desteği sunduk. Bugüne kadar vermiş olduğumuz krediler ilçe kalkınmasında da büyük bir destek sağlamıştır. İlçemiz, vermiş olduğumuz krediler sayesinde bölgemizde ekonomik kalkınmada sayılı yerler arasında yerini almıştır” diye konuştu.
“BÖLGE KOOPERATİFLERİNİN EN İYİSİYİZ”
Bölgede bulunan 44 esnaf sanatkarlar kredi kooperatifinin içinde bugüne kadar hep birinci olduklarını belirten Kaya, “Yapmış olduğumuz çalışmalarımızdan dolayı şu anda Erzurum bölge birliği yönetiminde yer almaktayız. Bizim yoğun çalışma ve çabamızın yanı sıra esnaflarımızın kooperatifimizden almış oldukları kredileri zamanında geri dönüşümü sağlamada destek olmaları sayesinde bu başarı sağlanmıştır. Bundan sonra da esnaflarımızın böylesi duyarlılığı göstereceklerinden de hiç şüphemiz yok. Şayet ödemelerini zamanında gerçekleştirirlerse önümüzdeki dönemlerde de göstermiş olduğumuz başarıya katkı sunacaklarına inanıyoruz. İlçemizin kalkınması ve tüm esnafımızın bu kurumdan faydalanması için geri dönüşümlerini zamanında ve sağlıklı yapması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“KOOPERATİFİMİZİN BU BAŞARISINI HAZMEDEMEYENLER VAR”
Koopeartifin 11 yılda göstermiş olduğu başarıyı hazmedemeyen bazı ard niyetli kişilerin olduğunu belirten Kaya, “Bizler ilçemiz esnafının ve ilçemizin daha da kalkınması için bu kadar yoğun bir çaba sarf ederek, bu kadar başarı elde ederek ilçemizi bölgede ekonomik olarak sayılı yerler arasına getirirken, ilçemizde bazı kişilikler bu başarıdan rahatsız olmuş olacak ki kooperatifimizin yönetimini sağda solda çekiştirmekten geri kalmamaktadırlar. Bu başarıyı hazmetmeyen bu kişiler ilçemizin ve esnafımızın kalkınmasını da istemeyen kişiler olduğunu düşünüyoruz. Bizden önceki dönemde kooperatifi kendi tekeline alan ve esnaflarımızın bu destekten yararlanmasını engelleyen kişiler olduğunu düşünüyoruz. Eğer bizde bunlara esnafların hakkını peşkeş çekmiş olsaydık, onlar nazarında daha da iyi olurduk. Kendilerince kooperatifimizin yönetimini tartıştırarak esnafımız içerisinde itibarsızlaştırma girişimi olduğunu görüyoruz. İnanıyoruz ki, bu tür kişilikler toplumda ve esnaflarımız içerisinde değer görmeyen, kendilerine yer edinmeye çalışan şahsiyetler olduğunu düşünüyoruz. Biz geçen on yılık süre içerisinde her zaman esnafımızın yanında yer aldığımız gibi, bugünden sonrada her şartta yinede esnafımızın yanında olacağımızı belirtiyoruz. Esnafımızın bize olan inanç ve güvenine layık olacağımızı beyan ediyoruz” şeklinde konuştu.
Halk Bankkası Bulanık Şube Müdürü Ceyhun Koç ise, Bulanık Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin genel durumunun iyi olduğunu, ama kredi ödemelerinde bankaya gecikmeler olduğu için bankanın zor durumda kaldığını belirtti.
Halk Bankası’nın esnafla ayakta kaldığını belirten Koç, “Esnafımızın 700 bin TL gecikmiş bir kredisi var. Bizim için bu büyük bir rakam. Gecikmeler olunca yeni krediler çıkaramıyoruz, kredi artış talebini yapamıyoruz. Bu gecikmeler olmazsa çark güzel bir şekilde döner. Elbette esnafımız var olduğu sürece Halk Bankası ayakta kalır, aksi takdirde ayakta kalması mümkün değildir. Bu düşünce ile hareket ediyoruz” dedi.
