Senegalli Müslümanların Hac Heyecanı

Hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek adaylar için geri sayım başŸladı. Senegal'den bu yıl 10 bin 500 kişŸinin kutsal toprakları ziyaret etmesi bekleniyor.

Senegalli Müslümanların Hac Heyecanı
Senegal Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Saliou Bamar Ndiaye, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, ilk hac kafilesinin 7 Eylül itibarıyla Medine'ye intikal etmek üzere yola çıkacağŸını belirtti.

Kutsal topraklardan dönüşŸlerin 2 Ekim'de başŸlayacağŸını ifade eden Ndiaye, ilk hac kafilesinin Dakar Leopold Sedar Senghor Havalimanı'ndan uğŸurlanacağŸını dile getirdi.

-Geçen yıl kontenjan dolmadı

Hac ve Umre Hizmetleri İdare ve Finans İşŸleri Müdürü şžeyh Abdou Ndiaye ise bu yıl Senegal için 10 bin 500 kişŸilik kontenjan ayrıldığŸını kaydetti.

Ndiaye, bunlardan 8 bin 500 kişŸinin şŸirketler aracılığŸıyla, kalan 2 bin kişŸilik kısmın ise devlet organizasyonuyla hacca gideceğŸini ifade etti. Ndiaye, havalimanında kurulan çadırda Senegallilerin, doktor muayenesinden geçirildiğŸini, aşŸılarının yapıldığŸını, hayatı boyunca hiç nüfus cüzdanına sahip olmayanlar için kimlik ve pasaportların çıkarıldığŸını söyledi.

Ndiaye, özel sektördeki acentaların VIP paket seçeneğŸi sunduğŸunu, bu hizmetin ise 5 milyon CFA Frankı (yaklaşŸık 7 bin 500 avro) bulabildiğŸini ifade etti. Hacı adaylarının burada en geç iki gün içinde hazırlanan dosyalarının, resmi makamlara onay için gönderildiğŸini açıklayan Ndiaye, dosyası onaylananların anlaşŸmalı bankalara 2 milyon 650 bin CFA Frankı (yaklaşŸık 4 bin avro) yatırdığŸını anlattı.

Ndiaye, "Hacı adaylarımız en son havayolu şŸirketine gidip uçuşŸ günlerini seçiyorlar ve kayıtlarını yaptırıyorlar" dedi.

Geçen yıl 9 bin 600 kişŸinin hacca gittiğŸini ancak Senegal'e tanınan kontenjanı dolduramadıklarını belirten Ndiaye, bu yıl kontenjanın dolmasını beklediklerini bildirdi.

-Yabancılara, Suudi Arabistan'dan kısıtlama

Ndiaye, "Kayıtlar 31 Temmuz'da sona erecek fakat geç kalanlar için buradaki çadırı, Mermoz'daki ofise taşŸıyıp kısa süre daha kayıt almaya devam edeceğŸiz" açıklamasında bulundu.

Senegal'de yaşŸayan yabancı vatandaşŸların da her yıl buradan hacca gitmek için başŸvurduğŸunu vurgulayan Ndiaye, ancak son yıllarda Suudi Arabistan'ın Senegal vatandaşŸı olmayan Müslümanlar için kısıtlama uyguladığŸına dikkat çekti. Ndiaye, yabancı Müslümanların başŸvuru dosyalarının tek tek Suudi Arabistan'ın Dakar KonsolosluğŸu'na sunulduğŸunu, uygun görülmesi halinde hacca gidebildiklerini kaydetti.

Kaynak: AA