'Kurban, Dini Vecibemiz, Rant Kapısı Olmasın'

ANTALYA - Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, zincir marketlerin telefon siparişiyle kurban kestiklerini belirterek, kurbanın Müslümanların dini vecibesi olduğunu, rant kapısı haline dönüştürülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Antalya Kasaplar Odası Başkanı Yardımcı, kurumda düzenlediği basın toplantısında, Kurban Bayramı öncesinde birilerinin rant kazanmalarını önlemek için açıklama yaptığını anlattı.

Zincir marketlerin siparişle kurban kestiğine dikkati çeken Yardımcı, bu kurbanların nerede, nasıl ve kaç tane kesildiğini bilmediklerini dile getirdi.

Yardımcı, marketlerin kurbanlık satmasının doğru olmadığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Marketler işini yapsın. Zaten binbir tane malzeme satıyorlar. Kasap esnafı ise üç kalem mal satıyor. Bugün bir de kurbana el atıyorlar. Marketlerin yüzde 50'si Avrupalı. Gidip bunların Paskalya Bayramı'na karışıyor muyuz? Burada sinagog ve kiliseler var. O zaman kiliselerin önünde de 'Kurban satılır, kurban bağışı alınır' diye stant açsınlar.

Marketlerin nerede, nasıl ve kaç tane kurbanlık kestiğinin devlet tarafından sorgulanması gerekli. Kurban, dini vecibemiz, rant kapısı olmasın."

Telefonla sipariş verenlerin kurbanlıkların nerede ve nasıl kesildiğini görmediklerini belirten Yardımcı, milyarlarca liralık rant kapısı oluştuğunu, marketlerin hayvanları kestikleri alanları göstermeleri ya da basınla paylaşmaları gerektiğini söyledi.

- "İthal et, iç piyasayı rahatlatmadı"

Yardımcı, et ithal edilmesiyle ilgili soru üzerine, yıllardır et ithalatına karşı olduklarını, devletin önce çiftçiliğe, sonra da hayvancılığa destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Fiyatlar yükseldiği için et ithal edilmesinin istendiğini aktaran Yardımcı, 4-5 yıl önceki uygulamayla et fiyatlarının gerilediğini anımsattı.

Yardımcı, bu yıl Et ve Süt Kurumunun (ESK) ithal etleri sadece kendi mağazalarında sattığını anımsatarak, "Bu sistem iç piyasayı rahatlatmadı. İç piyasayı rahatlatmak için büyük firmaların da kasapların da bu etten yararlanması lazım" görüşünü paylaştı.

Etin kilogramının 40-42 liraya satıldığını dile getiren Yardımcı, devletin KDV ve stopajı kaldırması durumunda fiyatın 30-32 liraya kadar düşeceğini savundu.

Yardımcı, kurbanlık ithal edilip edilmediğiyle ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Şu anda ithal kurbanlık yok. Bizde et kıtlığı da yok. Vatandaşlar, 'Kurbanda kıtlık olacak, et bulamayacağız' sanıyorlar. Öyle bir şey yok. Kurban sektörü ayrıdır, kesim sektörü ayrıdır. Kurbanlıklar ayrı besleniyor. Onda bir sıkıntı yok. Herkes rahat rahat kurbanını alacak. Herkese yetecek kadar kurban da et de var. Fırsatçılara prim vermeyin."

Kaynak: AA