Kosova'da Muhalefet Başbakanın İstifasını İstedi

Brüksel’de dün akşam Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog çerçevesinde 4 anlaşmanın imzalanması, Kosova’da muhalefet partilerinin sert eleştirilerine neden oldu. Vetevedosje hareketi temsilcileri düzenledikleri basın toplantısında Kosova Başbakanı İsa Mustafa’nın istifa etmesini talep etti.

Kosova'da Muhalefet Başbakanın İstifasını İstedi
Muhalefet partileri, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin arabuluculuk ettiği görüşmede, Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç tarafından imzalanan anlaşmaları, Kosova’nın egemenliğe büyük darbe olarak niteledi. Ana muhalefet Partisi Vetëvendosje Hareketi ve AAK partisi, Kosova’da Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması, enerji, telekomünikasyon ile serbest dolaşım anlaşmalarını tanımayacaklarını açıkladılar. Vetevedosje hareketi temsilcileri düzenledikleri basın toplantısında Kosova Başbakanı İsa Mustafa’nın istifa etmesini talep etti.

Vetevendosje Hareketi, Sırp Belediyeler Birliği konusunda Sırbistan ile varılan anlaşmayı Kosova’nın bölünmesinin yasallaştırılması olarak tanımladı.

“Vetevendosje Hareketi” Parlamento Grup Başkanı Glauk Konjufca basın toplantısında yaptığı açıklamada dün akşam Brüksel’de varılan anlaşmayı değerlendirdi. “Kosova 1999 yılından bu yana bölünmüş durumdaydı. Kuzey hiçbir zaman ülke kurumlarının kontrolünde değildi” diyen Konjufca, Kosova’da bundan böyle biri Sırp Belediyeler Birliği’ne ait olmak üzere iki meclisin olacağını söyledi.



Vetevendosje Lideri Visar Ymeri ise, “Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması, başbakanın ülke bağımsızlığı ve kalkınmasından vazgeçtiği anlamına gelmektedir. Bu iki önemli unsurdan vazgeçen bir Başbakan, artık görevi başında bulunmamalıdır. Başbakan istifa etmelidir” dedi.

Muhalefet partileri büyük çapta protesto gösterileri düzenleyeceklerini duyurdu.
Kaynak: İHA