Irak'ta 'Spyker Katliamı' Protestosu

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Tikrit kentindeki Spyker Askeri Üssü'ne DAEŞ militanları tarafından düzenlenen saldırılarda yakınlarını kaybedenler, gösteri yaptı.

Başkent'in Tahrir Meydanı'nda toplanan ve hükümetin konuyla ilgili tutumunu eleştiren eylemciler, kayıp yakınlarının "akıbetlerinin ortaya çıkarılmasını" talep etti.

Göstericilerden Hasan Casim AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Günlerdir Tahrir Meydanı'ndayız ve evlatlarımızın akıbetini öğrenmek istiyoruz. Spyker katliamı sanki geçmişte kalmış bir konu gibi buraya günlerdir hiç hükümet yetkilisi gelmedi" dedi.

Hükümetten para ve benzeri taleplerde bulunmadıklarını ifade eden Casim, "İstediğimiz şey, çocuklarımıza ne olduğunu öğrenmek. Hükümet ya bunu ortaya çıkarsın ya da bizim çocuklarımızın akıbetini ortaya çıkarmaya güçlerinin yetmediğini açıklasın. Bir yıldan fazla bunun için bekliyoruz" diye konuştu.

Eylem nedeniyle yoğun önlem alan güvenlik güçleri, hükümet binaları ve elçiliklerin bulunduğu "Yeşil Bölgeye" göstericilerin geçişini engellemek için bölgeye giden yoldaki köprüyü kapattı.

Geçen yıl Salahaddin vilayetinin merkezi Tikrit'i ele geçiren DAEŞ, 12 Haziran 2014'te, yüzlerce kişinin kurşuna dizilirken çekilen görüntülerinin yer aldığı bir video paylaşmış, öldürülen kişilerin Spyker Askeri Üssü'ndeki güvenlik görevlileri olduğu belirtilmişti. Irak Parlamentosu da kurşuna dizilerek öldürülen yaklaşık bin 700 kişinin askeri öğrenci ve güvenlik görevlileri olduğunu duyurmuştu.

Irak Ceza Mahkemesi, 8 Temmuz'da "Spyker katliamında suçlu bulunan" 24 kişiyi idam cezasına çarptırmıştı.

Kaynak: AA