Emine Ayna açık açık itiraf etti

Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı, eski milletvekili Emine Ayna HDP'lilerin söyleyemediğini açık açık itiraf etti.

Emine Ayna açık açık itiraf etti
Emine Ayna açık açık itiraf etti
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, bazı bölgelerde belediye başkanlarının sözde 'öz yönetim' ilanına sahip çıktıklarını söyledi. Ayna, 'Halk öz yönetimlerini ilan ediyor ve DBP olarak biz bunun içindeyiz. Biz bu coğrafyanın yönetimine ortak olacağız. Ya bunu konuşarak, anlaşarak birlikte tesis edeceğiz, ya da biz yapacağız. Seçenek sizindir. Ama gelin bu barışla, güzellikle olsun diyoruz' dedi.

Türkiye'de ve bölgede son günlerde yaşanan gelişmeler konusunda ortak tavır sergilemek amacıyla Doğu ve Güneydoğu'daki DBP'li il ve ilçe belediye başkanları Diyarbakır'da bir araya geldi. Belediye başkanlarının konuşmalarından sonra açıklama yapan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, belediye başkanlarının sözde 'öz yönetim' ilan ettikleri için gözaltına alınmalarına tepki gösterdi.

Kendilerinin, Silvan'ı Ankara'dan yönettirmeyeceklerini söylediklerini belirten Emine Ayna, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Belediyelerimiz, seçilen belediye eş başkanlarımız, halkın belediyeleridir. Biz Ankara'dan Diyarbakır'ı, Silvan'ı yönetmeyeceğimizi söyledik. Seçilen belediye başkanlarımızın çalışmalarını yürütürken Ankara'ya göre değil, belediye başkanı oldukları yerin halkına göre hareket edeceklerini söyledik ve oy istedik. Bu halk da bu nedenle belediyelerimize oy verdi. Öz yönetim dediğimiz şey yönetime ortak olmaktır. Bunu talep etmenin, bunu ilan etmenin nesi yanlıştır? Niye karşısınız? Bir topluluk 'ben yaşadığım yere ilişkin kararlara ortak olmak istiyorum' diyor. Bunun nesi yanlıştır?'

Emine Ayna, 'öz yönetim' konusunun kendileriyle tartışılmasını isterken de 'Niye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümeti oturup bizimle tartışmıyor? Desin şu yanlıştır. Halka şu yönetime ortak olmanız şu nedenlerden dolayı yanlıştır desin. Demiyor çünkü yanlış olmadığını biliyor. Ne yapıyor bunun yerine saldırıyor öldürüyor, katlediyor terörize ediyor. Tartışılmasını bile istemiyor' dedi.

'TÜRKLER DE BARBARDIR DİYORLARDI'


DBP olarak sözde 'öz yönetim' ilanlarının içinde olduklarını vurgulayan Emine Ayna, 'Halk öz yönetimlerini ilan ediyor ve biz DBP olarak bunun içindeyiz. Bir siyasi parti olarak elbetteki özerklik veya öz yönetim ilan etme konumumuz yoktur. Ama biz tüzüğünde özerklik talebi bulunan, Türkiye'nin demokratik özerklikle yönetilmesi gerektiğine inanan, bunun siyasi mücadelesini veren bir siyasi partiyiz. Öz yönetim ve özerklik talebinin olduğu bu coğrafyada belediyelerimizle birlikte halkın öz yönetim talebinin yanında ve içinde yer alıyoruz' diye konuştu.

Emine Ayna, sorunu çözmek yerine cinayet işlendiğini ileri sürerek, 'Halkı yere yatırıp büyük Türk gücünü gösterecekler. Barbarlığı mı Türk ulusuna yakıştırıyorlar. Dünya ülkeleri, halkları hatırlayın Türk ulusunu böyle tanımlıyorlardı. Her ulusun kişilik özelliklerine ilişkin İngilizler böyledir, Almanlar böyledir, Fransızlar böyledir derken, Türkler de barbardır diyorlardı. Bunumu kanıtlamak istiyorlar bütün dünyaya' dedi.

'BUNU YA KONUŞARAK TESİS EDECEĞİZ, YA DA BİZ YAPACAĞIZ'

Kendilerinin Kürt olduğunu ve kimsenin kendilerini zorla Türk yapamayacağını söyleyen Ayna, şöyle dedi:

'Bunu anlamak zorundasınız. Bu coğrafyada yaşıyoruz ve bu coğrafyanın yönetimine ortak olacağız. Bunu ya konuşarak, anlaşarak birlikte tesis edeceğiz. Ya da biz yapacağız. Bu konuda seçenek sizindir, doğru olan, konuşarak anlaşarak yapmaktır. Doğru olan yönetime ortak etmektir. Sizi biz yöneteceğiz demiyoruz. Diyoruz ki bu coğrafyanın yönetimine ortak olacağız. Etmezseniz biz yapacağız. Ama gelin bu barışla olsun, bu güzellikle olsun bu birbirimizi anlayarak dileyerek olsun diyoruz.'