Dünya İnsani Yardım Günü

Dışişleri Bakanlığı, Dünya İnsani Yardım Günü'nde Türkiye'nin, insani krizlerin sonuçlarını hafifletmek amacıyla çalışan yardım görevlilerine yönelik saldırıları şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletlerin (BM) Bağdat'taki merkezine 19 Ağustos 2003'te düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 22 insani yardım görevlisinin anısına 19 Ağustos gününün BM Genel Kurulu tarafından Dünya İnsani Yardım Günü ilan edildiği hatırlatıldı.

Türkiye'nin, insani yardımlar alanında dünyanın en büyük donör ülkelerinden biri haline geldiği belirtilen açıklamada, Dünya İnsani Yardım Günü vesilesiyle dünyanın her köşesinde görev yapmakta olan insani yardım görevlilerinin gösterdikleri fedakarlıkları şükranla desteklediği, üstlendikleri görevleri sırasında hayatlarını kaybedenlerin de saygıyla anıldığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Doğal afetler, salgın hastalıklar ve çatışmalar gibi çeşitli sebeplerle ortaya çıkan insani krizler uluslararası gündemin ilk sıralarındaki yerini korumaktadır. Ülkemiz, bu tür krizlerde zor durumda kalanlara yardımda bulunmayı insani bir sorumluluk ve uluslararası toplumun istikrarında kilit öneme sahip bir unsur olarak görmektedir.

Türkiye, bu krizlerin sonuçlarını hafifletmek amacıyla çalışmakta olan insani yardım görevlilerine yönelik saldırıları şiddetle kınamaktadır. Bugün insani krizlerin büyük çoğunluğunun arka planlarında çatışmaların bulunduğu gerçeği karşısında insani yardım görevlilerinin korunması özel önem taşımaktadır.

23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde ülkemizde düzenlenecek ve tarihte bir ilk olma özelliği taşıyan Dünya İnsani Zirvesi, uluslararası toplumun insani krizlere karşı daha güçlü bir dayanışma sergileyerek daha kapsayıcı ve etkin olması yönünde önemli bir dönüm noktası olacaktır."

Kaynak: AA