CHP İşsizliğin Araştırılmasını İstedi

CHP, işsizlik sonucu yaşanan sorunlar ile kadın, eğitimli, genç işsizliğinin artmasının nedenleri ve Ulusal İstihdam Stratejisi'ndeki hükümet politikalarının işsizlik sorununa etkilerinin araştırılarak etkili ve sürekli çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan araştırma önergesi Meclis Başkanlığına sunuldu.

Önergenin gerekçesinde, işsizliğin Türkiye'nin öncelikli sorunlarından biri olduğuna işaret edilerek, TÜİK'in 2014 yılı Kasım ayı İşgücü İstatistiklerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının 2014 yılı Kasım döneminde 3 milyon 96 bin kişi olduğu, işsizlik oranının ise yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleştiği ifade edildi.

İşsizliğe ilişkin bazı verilere yer verilen gerekçede, büyüme oranlarının artmaması nedeni ile işsizlik rakamlarındaki yükselişin devam edeceğinin öngörüldüğü belirtildi.

Gerekçede, işsizlik sonucu toplumda ve bireylerde yaşanan travmaların belirgin bir artış gösterdiği kaydedilerek, "Sosyal huzursuzluk, geçim sıkıntısının etkileri arasındadır. Halkın işsizlik sonucu geçim sıkıntısı yaşaması mutsuzluğa yol açmaktadır, bunun sonucu olarak suç oranlarının artması, boşanmalardaki artış gösterilebilir. İşsizlik sonucu düşen gelirler halkın yetersiz ve kalitesiz gıdalara yönelmesine yol açmaktadır. Hükümetlerin ekonomi yönetimindeki hataları yüzünden artan işsizlik oranı arasında doğrudan ilişki vardır. Bu sebepten dolayıdır ki artan işsizlik oranının sebepleri ve önlemlerine yönelik Meclis Araştırması açılması elzemdir" denildi.

Kaynak: AA