Denizli Beycesultan'da Yeni Yerleşim Yeri Tespit Edildi

Denizli’nin Çivril ilçesinde bulunan Beycesultan Höyüğü’nde daha önce bilinmeyen bir yerleşim alanı tespit edildi.

Denizli Beycesultan'da Yeni Yerleşim Yeri Tespit Edildi
2007 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Çivril’in Beycesultan Höyüğü Bölgesi’nde çalışmalar başlatıldı. Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Eşref Abay başkanlığındaki 60 kişilik kazı ekibi tarafından sürdürülen çalışmaları Denizli Valisi Şükrü Kocatepe yerinde inceledi. Kalkolitik Çağ’dan, Bizans’a kadar geniş zamanda kullanılan Beycesultan Höyüğü’nde çıkan eserler 5 bin yıllık tarihe ışık tutuyor.

Yapılan çalışmalarda ana toprağa erişildiğini ve 40 kültür tabakasının tespit edildiğini açıklayan Beycesultan Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Eşref Abay, bölgenin tarihe ışık tutacak nitelikte olduğunu belirtti.

Abay, ”Kazı çalışmalarımızda 40 kültür tabakasının yaşadığı bir yerleşim yeri tespit ettik. Binlerce yıl önce bölgede kurulmuş bu yerleşim Anadolu’nun tarih öncesi dönemlerine de ışık tutan önemli höyüklerden birisidir. Bu yerleşimin Geç Tunç Çağ döneminde çok büyük bir şehir olduğunu, doğu-batı yönünde uzanan caddelerle bölünen bir yer olduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde caddeler arasında iyi parsellenmiş iki katlı evlerin de olduğunu gördük. Daha da önemli eserler bulacağımıza inanıyorum” dedi.

Kaynak: İHA