'Akıllı Uygulama Kurbanı Olmayın'

Tüketiciler BirliğŸi Genel BaşŸkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu, tüm akıllı telefonlara indirilebilen bir programın, aranan kişŸi ekranında istenilen numarayı göstererek art niyetlilerin, aradıkları kişŸilerin özel bilgilerini ele geçirmesine olanak sağŸladığŸı uyarısında bulundu.

Kalyoncu, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, her gün akıllı telefonlarda kullanılmak üzere yeni yazılımların çıktığŸını ve bu yazılımların bazılarının art niyetli kullanılması durumunda ciddi sıkıntılarla karşŸılaşŸılabildiğŸini belirtti.

"Akıllı" uygulamaların neden olduğŸu mağŸduriyetlerle alakalı kendilerine çok sayıda şŸikayet geldiğŸini ifade eden Kalyoncu, bir çoğŸunun polisi ilgilendiren konular olduğŸunu ve kendilerinin çözüm konusunda çaresiz kaldıklarını vurguladı.

Kalyoncu, akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilen ve düşŸük bir ücretlendirmeyle kullanılabilen program sayesinde aranan kişŸinin ekranında istenilen numaranın gösterilebildiğŸini anlatarak, şŸunları kaydetti:

"Tüm akıllı telefonlara indirilebilen program, arandığŸınızda telefonunuzun ekranında en yakınınızın, bir bankanın, valiliğŸin veya Emniyet Genel MüdürlüğŸü'nün numarasının görülmesini sağŸlayıp, kişŸisel bilgilerinizin art niyetli kişŸilerle paylaşŸılmasını olanak sağŸlıyor. Arayan kişŸi, aradığŸı kişŸinin ekranında kimin numarasının görülmesini isterse kişŸi o numarayı görüyor. Mesela bankaların 444'lü numaralarından aranıyormuşŸ gibi görünebilmesi, tüketiciler açısından ciddi tehlike içeriyor. Banka tarafından arandığŸını zanneden tüketici, anne kızlık soyadı başŸta olmak üzere her türlü kişŸisel bilgisini telefonun karşŸısındaki kişŸiye aktarabiliyor. Bu bilgiler kullanılarak yasa dışŸı işŸlemler yapılabiliyor."

Uygulama sayesinde aramanın yanı sıra mesaj da gönderilebildiğŸini ve yine mesaj gönderilen kişŸiye kimin numarası gösterilmek isteniyorsa o kişŸinin numarasının göründüğŸünü dile getiren Kalyoncu, art niyetli kişŸilerin eşŸlerin arasını açmak için de bu uygulamayı kullanabildiğŸine işŸaret etti.

-"Arayan kişŸi veya kurumu teyit edin"-

Kalyoncu, bu tür art niyetli kişŸilere karşŸı dikkatli olunması gerektiğŸine dikkati çekerek, şŸöyle devam etti:

"Arayan kişŸinin kimliğŸini teyit etmeden hiçbir şŸekilde kişŸisel bilgilerinizi paylaşŸmayın. Sizi arayan aradığŸınızı sandığŸınız kişŸi, kurum, kuruluşŸ olmayabilir. Bu şŸekilde kendisini emniyet veya valilik çalışŸanı, savcı, hakim diye tanıtarak çok sayıda vatandaşŸın dolandırıldığŸına şŸahit oluyoruz. Arayan numaraya bakıp kişŸisel bilgilerin paylaşŸılmaması gerekiyor. ǖzellikle de resmi kurumlarca aranıyor görünüyorsanız arayan kişŸi veya kurumu teyit etmek gerekiyor. LJünkü art niyetli kişŸiler, dolandırmak istedikleri insanlarda güven oluşŸturmak için en çok resmi kurumların numarasıyla arama yapıyor. VatandaşŸların akıllı uygulama mağŸduru olmaması için tanımadıkları numaralar tarafından aranmaları durumunda temkinli olmaları gerekiyor. Hiçbir vatandaşŸımızın akıllı uygulama kurbanı olmasını istemeyiz."

Kalyoncu, suç oluşŸturabilecek, kişŸisel verilerin depolanmasına sebep olabilecek ve dolandırıcılar için kolay ulaşŸılabilecek ilgili uygulamaların indirildiğŸi AppleStore ve Google Play gibi internet mağŸazalarının kaldırılması konusunda girişŸimde bulunduklarını dile getirerek, İçişŸleri BakanlığŸı ve BTK'nın da suçu önleme kapsamında bu uygulamanın vatandaşŸa sunumunun kaldırılması için çalışŸma yapması gerektiğŸini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA