Tunus'ta Kadın Hakları

Tunus'ta kadınların çoğu ülkede kadın hak ve özgürlüklerinde bir sorun yaşamadıklarını dile getiriyor.

Ülkede her yıl kutlanan Milli Kadın Bayramı'nda AA muhabirine konuşan Tunuslu kadınlar özgür olduklarını ve erkeklerle eşit şartlarda olduklarını ifade etti.

AA'nın sorularını cevaplayan iş kadını İbtisam Mahari, "Özgürlük konusunda hiçbir sorun yok. Kadın olarak özgürlüğümüzü tehdit edecek herhangi bir unsur bulunmuyor. Kadınlar için korkulacak bir durum yok" şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencisi Sabrin Gafsavi ise "Dindar olsun ya da olmasın. Örtülü ya da örtüsüz her kadın kendi özgürlüğüne sahip. İşte beni görüyorsunuz. Ben örtülüyüm, benim dışımda örtüsüz kadınlar var" dedi. Gafsavi, yaşanan bu özgürlüğe rağmen kadın erkek eşitliği konusunun hali hazırda sözde kaldığını söyledi.

Yurtdışında yaşadığını söyleyen Müfide Bugami ise "Fransa'da kadın hak ve özgürlüklerine ilişkin oralarda ne varsa Tunus'ta da aynısı var. Hatta konularda ülkem onlardan ileride. Tunus ile gurur duyuyorum" dedi.

Bugami "Tunus'ta kadınların sahip olduğu bazı haklar var ki hiçbir Arap ülkesinde yok bunlar" diyerek, tek eşlilik konusuna işaret etti. Bugami, son olarak Tunus'lu bir bayanın yabancı eşine vatandaşlık hakkı vermesi kanununu da kadın erkek eşitliği konusunda önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

Tunus'ta 2009 yılı verilerine göre başkentte 8 bin 500 kadının eşleri tarafından şiddete maruz kaldığı biliniyor.

Konuya ilişkin konuşan ev kadını olduğunu söyleyen Kevser Huli, "Tunus kadını özgürlüğünü kullanıyor hakları var ancak eşiyle ilgili ya da bir erkekle bir sorun yaşadığında şikayet edecek bir merci yok. Şikayet ettiğinde saldırganı hesaba çekecek bir yönetim iradesi yok" dedi.

Mirvet Hayyat ise "Her şeyden önce kadına değer verilmesi gerekir. Kadın annedir, okuldur, kadın her şeydir. Cennet annelerin ayakları altındadır" ifadelerini kullandı.

Tunus 1956 yılında kabul edilen Medeni Hukuk kanunuyla kadın haklarında birçok ülkenin önüne geçmişti.

Kaynak: AA