Ürdün'de 'İhvan'ların Mücadelesi

ǜrdün'de ikiye bölünen Müslüman KardeşŸler TeşŸkilatı'nın (İhvan) gelecek seçimlerde izleyeceğŸi tutum ǜrdün'deki siyasi çevrelerin ilgi odağŸı oldu.

ǜrdün'de mart ayında, İhvan'dan ayrılan bir grubun, hükümetin de tanıdığŸı ǜrdün Müslüman KardeşŸler DerneğŸi adı altında yeni bir oluşŸum kurmasının ardından, gözler iki grup arasındaki üstünlük yarışŸına çevrildi.

Konuya ilişŸkin AA muhabirine değŸerlendirmede bulunan İslami Hareketler uzmanı Hasan Ebu Heniyye, "Müslüman KardeşŸler TeşŸkilatı'nın (İhvan)" ülkedeki siyasi süreçte yer almaktan kaçmayı ve seçimi boykot etmeyi sürdürmesinin büyük bir hata olacağŸını vurguladı.

Ebu Heniyye, "İhvan, gelecek seçime katılması halinde ǜrdün Müslüman KardeşŸler DerneğŸi'yle gireceğŸi üstünlük savaşŸında önemli bir imtihandan geçecek. İhvan'ın ve yeni derneğŸin gücü görülecek. Ancak herkes yeni derneğŸin elit bir grup olduğŸunu ve halkta tabanı olmadığŸını biliyor" dedi.

-"İhvan kendini siyasetten tecrit etti"

"ǖnemli bölgesel gelişŸmelerin yaşŸandığŸı bu dönemde İhvan, kendini siyasetten tecrit etti, gelişŸmeleri dikkate almadı" diyerek teşŸkilatın siyasi tutumunu eleşŸtiren Ebu Heniyye, ǜrdün yönetimi ve İhvan arasındaki ilişŸkilerin kopma noktasına gelmediğŸini ifade etti.

-"ǜrdün Müslüman KardeşŸler DerneğŸi'nin halkta tabanı yok"

İslami Hareketler uzmanı ve yazar Muhammed Ebu Rumman ise herhangi bir genel seçimde ǜrdün Müslüman KardeşŸler DerneğŸi'nin iyi bir sonuç elde edeceğŸini tahmin etmediğŸini ve bu oluşŸumun halkta tabanı olmadığŸını dile getirdi.

Yermuk ǜniversitesi Siyaset Bilimi Anabilim Dalı ǖğŸretim ǜyesi Prof. Dr. Muhammed eşŸ-şžara da "ǜrdün'deki tüm kesimlerin temsil edilebilmesi için İhvan'ın tüm seçimlere katılması gerekir" diye konuşŸtu.

İhvan'daki bölünmenin yeni bir şŸey olmadığŸına dikkati çeken şžara, İhvan'ın önceki genel seçimi boykot etmesinin temel nedeni olan seçim kanunun değŸişŸtirilmesi halinde seçime katılımının önünde bir engel kalmayacağŸını kaydetti.

Son dönemde, Kral Abdullah'ın, seçim kanununu değŸişŸtirmesinin ardından Ocak 2013'te işŸbaşŸına gelen meclisi feshedeceğŸi yönünde tahminlerde bulunuluyor. Bahsedilen durumun da yeni partiler kanununun yürürlüğŸe girmesi ve buna eşŸlik eden siyasi, ekonomik reformların İhvan'ın siyasi hayata aktif olarak katılmasında önemli bir etken olacağŸı belirtiliyor.

Müslüman KardeşŸler TeşŸkilatı, çarşŸamba günü ǜrdün Temsilciler Meclisi BaşŸkanı Atıf et-Taravne'nin Genel Sekreter Muhammed Halil Akl başŸkanlığŸındaki İhvan heyetini kabul ettiğŸini açıklamışŸtı.

-ǜrdün'de İhvan'ın bölünmesi

ǜrdün İhvan'ı şžura Meclisi, 15 şžubat'ta, aralarında eski genel sekreter Abdulmecid Zuneybat'ın da bulunduğŸu 6 üyeyi, "TeşŸkilatın temel kurallarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle ihraç etmişŸ, söz konusu grubun, "TeşŸkilat adına ǜrdün makamlarından yeni ruhsat almak" üzere imza topladığŸı açıklanmışŸtı.

İhvan'dan ihraç edilen Zuneybat ve beraberindekiler, mart ayında başŸkent Amman'da düzenledikleri basın toplantısında, "ǜrdün Müslüman KardeşŸler DerneğŸi" adıyla yeni bir "İhvan teşŸkilatı" kurduklarını bildirmişŸti.

Zuneybat, İhvan'dan ayrı olarak yeni kurdukları teşŸkilatın resmiyetinin sağŸlanmasının ve Mısır'da yasaklanan İhvan genel merkezine bağŸlılığŸını iptal etmesinin ardından yeni yönetim kurulunun "Dernek çatısı altında İhvan'ın yasal temsilcisi" olduğŸunu iddia etmişŸti. ǜrdün Sosyal Kalkınma BakanlığŸı da dernekler kanunu hükmü gereğŸi Zuneybat ve kadrosunun resmi kaydını "İhvan DerneğŸi" adıyla onayladığŸını doğŸrulamışŸtı.

İhraç edilen söz konusu grubun girişŸimlerini "darbe" olarak değŸerlendiren ǜrdün'deki İhvan yönetimi ise "TeşŸkilatın resmiyetini sağŸlamak gibi bir girişŸime ihtiyaç duyulmadığŸını, 1953 yılından bu yana teşŸkilatın "İslami cemaat" statüsünde ruhsatının bulunduğŸunu" belirtmişŸti.

Buna karşŸılık, devletteki resmi kaynaklar, ǜrdün kanunlarında adı "Cemaat" olarak nitelendirilen bir oluşŸum olmadığŸını, sivil toplum kuruluşŸları adı altında parti ve dernekler bulunduğŸunu ifade ediyor.

ǜrdün Müslüman KardeşŸler DerneğŸi ise yeni oluşŸum kurulmasının İslami hareketlerin etkin şŸekilde seçime katılmaları için bir yol olduğŸunu savunuyor.

Kaynak: AA