İsteyene Edirnekari'yi Öğretiyor

Edirne'de yaşayan süsleme sanatı ustası Halil Teksöz, isteyene Edirnekari'yi öğretiyor.

İsteyene Edirnekari'yi Öğretiyor
Teksöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'yi Tanıtma ve Turizm Derneği'nin katkılarıyla dernek binasında, Edirnekari sergisi açtığını söyledi.

Süsleme sanatı öğrenmek isteyenlere yardımcı olduğunu belirten Teksöz, "20 yıldır Edirnekari ile ilgileniyorum. Bu sanat 14. yüzyılda başlayan ahşap ev deri bezeme işçiliği. Edirnekari, tavanlara, kapılara, ahşaplara, sandıklara uygulanan toprak boyayla yapılan naturel bir sanattır. Uygulaması ve yapımı ince işçilik gerektiriyor" diye konuştu.

Edirnekari'nin Osmanlı Devleti'nden bu yana devam ettirildiğini aktaran Teksöz, şunları kaydetti:

"Edirne Belediyesi bizi teşvik ediyor. Kültür müdürlüğü bizimle beraber bu konuda bir çalışma başlattı. Elimizden geldiğince maddi manevi her şeyimizi bu işe adadık. 14 kişilik bir ekibimiz var. Edirnekari'nin en güzel özelliklerinden bir tanesi kişiye ait bir sanat değildir. Bir sandıkta herkesin eli vardır. Bir sandığı bir kişi yapmaz bizde 4 - 5 kişi yapar. En güzel özelliği de budur. Yani insanlar bu işi ben yaptım deme şansına sahip değildir. Büyük bir sandığı ortalama 4 ayda yapıyoruz. Bu büyük bir emek."

Kaynak: AA