CHP Grup Toplantısı

CHP Grup Toplantısı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında CHP Genel Merkezi’nde başladı.

CHP Grup Toplantısı
CHP Grup Toplantısı öncesinde CHP Genel Merkezi’ne gelen milletvekilleri basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, basın mensuplarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “45 günü esnetme durumum yok” açıklamalarının sorulması üzerine, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını dikkatle ve şaşkınlıkla takip ettiklerini, Anayasa’nın ilgili maddesinin açık olduğunu ifade etti.

Özel, “45 gün içinde bir hükümet kurulamaz ya da kurulan hükümet güven oyu alamazsa cumhurbaşkanı meclis başkanına da danışarak seçimleri yenileyebilir, diyor. Yeniler, demiyor. Yenileyebilir, diyor. Anayasa’da bir esneklik olacaksa bundan daha esnek bir madde olamaz. Ama anayasayı her konuda esneten anayasal sınırlar dahilinde çalışmamakla eleştirilen, bunu da ‘halk tarafından seçildim, elbette anayasanın bana çizdiği sınırların ötesinde davranışlarda bulunacağım’ diye kendisini savunan ve hiç esnek olmayan maddelerinde, örneğin cumhurbaşkanının tarafsızlığı anayasadaki yemin metninde namus ve şerefiyle temin ettiği bir konuyken bunu bile esnetebilirken, seçimden önce mitingler yapılabilirken, anayasanın nadir esnek maddelerinden birinde esneme şansım yok demesi fevkalade manidardır. Ancak ve ancak Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yorumlanabilir” şeklinde konuştu.

“ANAYASANIN TEK ESNEK MADDESİNİ ESNETEMEYECEĞİNİ SÖYLEMESİ KENDİNE AİT BİR PLANININ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR”

Görevlendirmelerin son 6 seçimde 4 tanesi yemin töreninin ertesi günü iki tanesi de yemin töreninden 2 gün sonra yapıldığını kaydeden Özel, “Ama Sayın Cumhurbaşkanı 16. günü bekledi yemin töreninden sonra. Onun kendi aklında bir takvim olduğu, o takvime uygun davranmak istediği, dün yaptığı açıklamalardan da ‘esneme imkanım yok derken 45. günde kendi aklındaki bir şeyi uygulamaya çalışacağı ortada. CHP koalisyon masasında tüm yapıcılığıyla elinden geldiği kadar bazen o masada oturmak kalkmaktan daha zordur. Ama Cumhuriyet Halk Partisi tüm yapıcılığıyla orada durdu. Yarınki görüşmeye de ülkeyi hükümetsiz bırakmama, bugün ülkenin dört bir yanı yangın yerine dönüşmüşken, vatandaşın evinde mutfağındaki yangın da söndürülmeyi bekliyorken, elimizden gelen tüm fedakarlığı yaparak yapıcılığı ortaya koyuyoruz. Yarın masada ne konuşulur ne sonuç çıkar onu hep beraber göreceğiz. Yarınki görüşmeden önce Cumhurbaşkanı’nın böyle keskin ve anayasanın tek esnek maddesini esnetemeyeceğini söylememesi kendine ait bir planının olduğunu söylüyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin ülke ile ilgili planları var kendisi ile ilgili yok. Başkanının planının parçası olmaya da hiç niyeti yok” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Devlet Bahçeli ile de görüşme olabilir” açıklamalarının sorulması üzerine Özel ,”Bu sorunun muhatabı Milliyetçi Hareket Partilileri olabilir” dedi.

“BİR CHP, AK PARTİ İKTİDARINI DA ÇOK GÜNDEMDE GÖRMÜYORUM. BAŞKA BİR OLASILIK ÜZERİNDE KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ GİBİ GÖRÜNÜYOR”

Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 45 günü esnetme şansının olmadığı önündeki açıklamasına ilişkin şunları kaydetti:

“Anayasanın ilgili maddesi olabilir seçime gidilebilir ilgili bir düzenleme yapılmıştır. Çok da bağlayıcı bir düzenleme değildir. Esnetme şansı yoktur yaklaşımı yasal düzenlemenin içeriğine baktığımızda aslında esneklik olabileceğini gösteriyor. Bir anlamda anayasadaki o düzenlemeyi uygulama konusundaki tercihte Sayın Cumhurbaşkanının bu süreyi tam anlamıyla doldurduğu anda erken seçim düğmesine basacağını gösteriyor. Yani yasal düzenleme, anayasal düzenlemeyi gerekli esnetme hakkını Sayın Cumhurbaşkanına veriyor. Ama Sayın Cumhurbaşkanı bu hakkı kullanmayacak anlaşılan budur. Mevcut duruma gelince bu ülkede büyük bir çoğunluğu bünyesinde barındıran bir hükümete şiddetle ihtiyaç var aslında ama bireysel arayışlar, grupsal arayışlar bu gerekliliğin önüne geçmiş durumda. Bu anlamda erken seçim olasılığını çok yine de gündemde görmüyorum. Bir CHP, Ak Parti iktidarını da çok gündemde görmüyorum. Başka bir olasılık üzerinde konuşmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.”

Meclis’teki bir konuşmasında söylediklerini hatırlatan Aldan, “Buzdolabında dondurup bir eti dışarı çıkarıp iki saat tutup tekrar koymaya devam ederseniz bir gün o et kokar” dedi.

“CUMHURBAŞKANI İSTEDİĞİNİ DE İSTEDİĞİ GİBİ BUGÜNE KADAR ESNETTİ, ESNETMEYE DE DEVAM EDİYOR”

Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise, “Sayın Cumhurbaşkanımız dedi ki; ‘ben sınırlarımı biliyorum. Yetkilerimi biliyorum kimse bana öğretmesin’ dedi.

Bugüne kadar biz hep bunu savunduk zaten. Sınırlarınızı bilin, yetkilerinizi bilin ki öğretme ihtiyacı duymayalım. Şimdi Cumhurbaşkanı ‘45 gün süre nettir diyor, değildir diyor, esnetme hakkım vardır, yoktur’ diye tartışma açıyor ama istediğini de istediği gibi bugüne kadar esnetti, esnetmeye de devam ediyor. Şu açıklamayı da aba altından sopa göstermek diye görüyorum. “MHP ile de alttan görüşüyoruz. Siz olmazsanız da MHP ile olur.” Peki bu görüşmeleri kim yürütüyor? Cumhurbaşkanı mı, sınırı mı? Bence herkes sınırını bilmeli. Ben bu noktadayım” şeklinde konuştu.

Toplantı devam ederken Özel’in basın mensuplarına açıklama yapması bekleniyor.
Kaynak: İHA