Burundi'deki Siyasi Kriz

Burundi'de iktidar partisi, yabancı ara bulucularla ulusal diyaloğa karşı olduğunu bildirdi.

Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin (CNDD FDD) Başkanı Pascal Nyabenda yazılı açıklamasında, "Yabancıların bu diyaloğa katılmasını istemiyoruz çünkü bazılarının, halkın çıkarlarını ve ülkenin egemenliğini gözetmeden sömürgeci ve çıkarcı bir yaklaşım sergilediğini gördük" ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) önceki gün, Burundi hükümetini başkent Bujumbura ve çevresindeki şiddet eylemlerinin sona ermesi amacıyla muhalefet ile ulusal diyaloğa tekrar başlamaya çağırmıştı. Ayrıca, konseydeki 15 üye BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ülkeye bir ara bulucu tayin etme kararını desteklemişti.

Burundi'de Pierre Nkurunziza'nın sağ kolu İstihbarat Başkanı Adolphe Nshimirimana'yı 10 gün önce hedef alan suikastten sonra ülkedeki şiddet eylemleri tırmandı.

Suikastten sonra düzenlenen saldırılarda 10'dan fazla kişi öldü.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 100'den fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi seçim öncesi şiddet olayları yüzünden komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Kaynak: AA