Türkiye'deki Arkeolojik Kazılara Yabancı İlgisi

Türkiye'de yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarına başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak ABD, Kanada, Japonya ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden bilim insanlarının katıldığı bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırma Dairesi Başkanı Melik Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancı ülkelerin Türkiye'deki arkeolojik kazılara ilgisinin her geçen yıl arttığını söyledi.

Tarihte önemli medeniyetleri barındıran Türkiye'nin, arkeolojik yönden çok zengin olduğunu, bu durumun dünyadaki bilim insanlarının da ilgisini çektiğini vurgulayan Ayaz, dünyada bulunmayan birtakım arkeolojik çalışmaların Türkiye'de yapılıyor olmasının da bu ilgiyi artırdığını ifade etti.

Ayaz, başta AB ülkeleri olmak üzere ABD, Kanada, Japonya ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkenin Türkiye'deki kazı çalışmalarına katıldığını aktararak, "Buna her yıl yeni ilaveler oluyor. Yeni değerlendirmeye alınanlar oluyor. Finans kaynakları yüzünden sorunlar oluyor ama ağırlıklı olarak Türkiye'de AB üyesi ülkelerin bilim insanları, bilim heyetleri kazı çalışması yapıyor" diye konuştu.

-Yeni müze projeleri-

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Anadolu'nun her tarafında yeni projeler geliştirdiklerini anlatan Ayaz, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi gibi çalışmalarının buna örnek olduğunu kaydetti.

Eski müzelerin dar kapsamlı olduğuna dikkati çeken Ayaz, şunları ifade etti:

"Şimdi ise uzun yıllar kendi bölgesinde eser sergilenmesini sağlayacak alanlar yapmaya çalışıyoruz. Bu müzeleri, kültür ve araştırma merkezi niteliğinde yapmaya çalışıyoruz. Bu yerlerde sadece müze sergi salonları değil, aynı zamanda konferans salonları, laboratuvarlar, araştırma merkezleri olacak. Yeni, çağdaş müzecilik anlayışına uygun merkezler inşa ediliyor."

Melik Ayaz, arkeolojinin gelişmesinin üniversitelerde yeni bölümlerin açılmasına katkı sağladığına işaret ederek, "Önceki yıllarda sadece Ankara ve İstanbul'daki üniversitelerde arkeoloji bölümleri vardı. Artık Türkiye'de kurulan tüm üniversitelerde arkeoloji bölümleri açılıyor. Bu bölümlerde yetişen öğrencilerimizi kazılara yönlendirerek çalışmaların sağlıklı yürütülmesini sağlıyoruz" dedi.

Kaynak: AA